Cultura

Es publica el “Diccionari de procediments culinaris”, obra de tres professors de l’Escola d’Hoteleria

Per Lluís Rovira i Barenys

D’esquerra a dreta, Francesc Papió, José M. Mesa Parra, Lluís Vilà, Rosa Colomé i Juli Blanco en la presentació del diccionari a l’Escola d’Hoteleria i Turisme
El passat 5 d’octubre l’IES Escola d’Hoteleria i Turisme de Cambrils va acollir la presentació del Diccionari de procediments culinaris, llibre del qual en són autors Francesc Papió i Lluís Vilà, dos dels actuals professors del centre, i Juli Blanco, exprofessor de català de l’Escola d’Hoteleria i Turisme. La iniciativa de fer aquest diccionari va sortir del mateix centre cambrilenc. Segons explica Lluís Vilà, director de l’IES Escola d’Hoteleria i Turisme i un dels autors del llibre, “tot va sortir de la preocupació de Juli Blanco, que es va assabentar que el Centre de Terminologia de Catalunya (Termcat) disposava d’uns ajuts per elaborar material en català de coses molt específiques i molt tècniques. Ens vam engrescar i vam tirar endavant aquesta tasca que ha durat uns quants anys. Els primers contactes es van fer quan encara l’Escola d’Hoteleria estava a les dependències de l’hotel Mònica. El darrer material lliurat són les 7 fotografies de la portada, que es van fer al centre fa un parell d’anys”. El diccionari va sortir publicat aquest passat mes de juny gràcies al patrocini de la firma comercial Alcampo. Es pot trobar a diferents llibreries de la geografia catalana a un preu de 6 euros i se n’ha fet un tiratge de 2.000 exemplars.

343 termes

El Diccionari de procediments culinaris conté 343 termes catalans amb el seu número d’ordre, la categoria gramatical corresponent, equivalències en castellà, francès i anglès i definició en català. A més, inclou les relacions de sinonímia entre els termes catalans. Aquest diccionari ha estat concebut com a eina de consulta al servei dels professionals de la restauració i com a instrument d’ajuda i de suport, dins dels estudis d’hoteleria, per als alumnes de l’àrea tecnologicopràctica de cuina. Lluís Vilà destaca l’excepcionalitat d’aquest diccionari ja que “fins ara no existia res similar. A més, al ser una obra del Termcat hi haurà una difusió d’aquest diccionari a tot Catalunya”.

Acte de presentació

La presentació d’aquest diccionari es va fer com un acte previ a la inauguració oficial del curs escolar 2005-2006 de l’IES Escola d’Hoteleria i Turisme i va comptar amb la presència de la directora del Termcat –Rosa Colomé–, el director de desenvolupament i relacions institucionals d’Alcampo a Catalunya –José M. Mesa Parra– i els tres autors del llibre. Després d’aquest acte es va fer la presentació del nou curs docent en què van intervenir l’inspector d’Educació –Salvador Soler–, el regidor d’Ensenyament –Ramón García Mateos– i el director de l’IES Escola d’Hoteleria –Lluís Vilà–.

Comenta aquest article