Es posa en marxa el projecte "Banc del Temps" per promoure l'intercanvi de temps entre les persones
L'oficina del Banc del Temps està instal·lada al Mercat de la Platja
Ahir al matí, es posava en marxa encara de manera no oficial el projecte anomenat el "Banc del Temps", promogut per la regidoria de Participació Ciutadana de l'Ajuntament de Cambrils i la participació i col·laboració de diferents associacions veïnals i entitats de Cambrils.
Es canviarà temps per temps
El president de l'Associació de veïns La Roda de l'Eixample Platja Francesc Mur, una de les associacions implicades en el projecte, explicava a Revista Cambrils Diari Digital quins són els objectius d'aquest projecte i quin serà el seu funcionament. Tal i com va comentar Mur, "el Banc del Temps és un projecte que funciona sense cap ànim de lucre i té la finalitat de promoure l'intercanvi de temps entre persones residents al municipi. Aquests intercanvis de favors i d'ajuts que es puguin realitzar no tindran cap cost econòmic, ja que només es canviarà temps per temps". Segons va explicar Francesc Mur, "jo puc donar una hora del meu temps a canvi de rebre una hora del teu temps. Però no cal que la rebi jo, sinó qualsevol altre associat al Banc del Temps".
Pagar amb un talonari de "temps"
La gent que estigui interessada en formar part del Banc del Temps s'haurà d'adreçar a l'oficina d'aquest servei, instal·lada en una de les parades del Mercat Municipal de la Platja amb un horari de dilluns i dimecres de 10 a 12 i els dijous de les 17.30 a les 19.30 hores. La posada en marxa oficial d'aquest servei tindrà lloc el proper 14 de setembre, després de la Fira d'Entitats, tot i que tal i com va assenyalar Francesc Mur, "a partir d'ara estarem oberts per tal d'informar a la gent interessada, explicar com funciona aquest projecte i si algú es vol apuntar al Banc del Temps també podrà fer-ho".
El sistema d'intercanvi de temps funcionarà a través d'un talonari. Cada persona inscrita en el Banc del Temps tindrà el seu propi talonari i pagarà amb un taló "aquells favors rebuts i aquells favors demanats". Aquest intercanvi de temps podrà fer-se amb qualsevol activitat, des d'acompanyar a un avi que necessiti companyia o hagi d'anar al metge, ajudar a llegir a una persona que ho necessiti o ajudar a fer petites reparacions a algun veí. Segons va apuntar Francesc Mur, "ja està en marxa un programa informàtic amb una sèrie de paràmetres generals sobre possibles activitats d'intercanvi. Cadascú dirà quines activitats pot oferir i quines activitats pot necessitar, ja que no només es tracta d'oferir sinó també de donar. És un intercanvi mutu".
"El més important és la convivència entre la gent del poble"
En l'oficina del Banc del Temps hi participaran voluntaris de les diferents associacions veïnals i ho faran sense rebre cap retribució econòmica. Segons va comentar Francesc Mur, "el més important és la convivència entre la gent del poble, conèixer els veïns i donar favors".
Aquest projecte anomenat el "Banc del Temps" va néixer a Itàlia i ha arribat a Espanya i a Portugal a través de l'Associació Salut i Família, que coordina els diferents projectes arreu de l'Estat. A nivell de la demarcació de Tarragona, Cambrils en serà la primera experiència.