Fabricat a Xixona, venut a Cambrils
Enric Sirvent i Josep Enric Sirvent claven les punxes per fer la mescla de la mel amb lametlla |
De Xixona
El cognom Sirvent va estretament lligat a lactivitat torronera i gelatera, i, a més, denota una procedència inequívoca, Xixona. I és en aquesta població de la comarca de lAlacantí on Gelats i Torrons Sirvent elabora els torrons que ven posteriorment a la seva botiga del número 34 del carrer del Consolat de Mar. Lelaboració es fa en una de les dues fàbriques artesanes que encara queden a Xixona. Gelats i Torrons Sivent és un dels 70 socis daquesta fàbrica i té concertats uns dies concrets per a lelaboració dels seus productes. Durant aquests dies, Enric Sirvent supervisa el procés de fabricació. La seva experiència, no cal dir, ve de lluny. Com ell mateix explica, vaig treballar durant 20 anys a la fàbrica dEl Almendro, fent 16 hores diàries. He fet molt de torró.
Quatre ingredients
Els torrons es basen en quatre productes. Un 65-70% de la composició són les ametlles. La resta la conformen la mel, el sucre i un petit percentatge de clara dou que serveix per fer pujar la mel i donar-li color blanc. Això val
En el cas dels torrons de crema cremada, el sucre es crema a lestabliment de Cambrils |
Components de qualitat
Els components bàsics per a lelaboració dels torrons, lametlla i la mel, han de ser de qualitat, amb lametlla marcona selabora un bon torró, en canvi lametlla de Califòrnia no va bé, ja que no té oli. La mel bona és la de romaní i de taronger. Sempre que hem pogut hem treballat amb lametlla de la zona de Xixona, però avui en dia ja no queden ametllers per la sequera. Amb la mel ha passat igual, abans sen feia molta i ara gairebé no sen fa.
Procés final
A Cambrils culmina el procés denvasat i manufacturació de part dels torrons de Gelats i Torrons Sirvent. El torró dAlacant, el dur, senvasa a la fàbica de Xixona, mentre que el de Xixona, el tou, arriba a Cambrils en barres i al mateix establiment es talla i sembolica. Els torrons de crema torrada també es manufacturen a Cambrils. El sucre es crema al mateix extabliment poc abans de lenvasat.§ 50 anys a Cambrils§
Al llarg del segle xx, diferents famílies de gelaters i torroners, molts dells de Xixona, van obrir establiments comercials de venda de gelats, sobretot, a les principals ciutats i poblacions de lEstat. La indústria del torró era temporera i una part de lany no hi havia treball. Enric Sirvent explica que els gelaters de Xixona, Ibi, Castalla.. eren gelaters bons i buscaven punts bons en poblacions importants. Allí obrien una botiga de gelats i es podien defensar. Això ja passava als anys 30. Entre ells sempre shan respectat la plaça. Enric Sirvent i la seva família es van establir a Cambrils lany 1955, poc abans del boom turístic, teníem dos carretons i un taulell al Pòsit. Passàvem pel port i els pescadors que arreglaven les xarxes ens compraven gelats. També pujàvem a la Vila, al mercat. De mica en mica vam anar progressant i aconseguint locals en punts importants de Cambrils. Lany 1968 vaig poder aconseguir el primer local comprat i un altre de llogat. Recordo que per allà lany 1968 venia molt de turisme a Cambrils. Era un turisme de càmping i els gelats eren molt econòmics. Llavors tot anava barat.
Al llarg de tots aquests anys les condicions de treball també han canviat molt. Sirvent recorda que baixava a les 6 del matí a buscar gel i em tocaven les 2 de la nit. No hi havia res elèctric, tot era a base de gel i de salmorra per conservar els gelats.
Injihesa-La Jijonenca
Enric Sirvent va ser un dels fundadors de la firma Injihesa-La Jijonenca. Era lany 1968 i el turisme ja havia crescut molt a Cambrils. Sirvent necessitava comprar maquinària més sofisticada per fer front a la demanda. Un amic seu, Fernando Sirvent, de Tarragona, li va comentar la possibilitat dajuntar esforços i comprar una planta de producció per a tots els gelaters xixonencs de la província de Tarragona. Es van posar en marxa i quan van anar a buscar els permisos a Indústria els van dir que lautorització depenia del fet que la producció fos de 1.000 litres de gelat per hora, és a dir, 8.000 litres de gelat per dia. Segons explica Enric Sirvent, aquesta producció no podia vendres només a Tarragona. Llavors vam dir, per què no ens ajuntem tots els jijonencos de Catalunya? i ens vam ajuntar i ens vam comprometre a muntar la fàbrica tal i com ens havia dit Indústria. Vam comprar un solar al Vendrell, al costat de la carretera general, i vam començar amb un camió i una furgoneta. Avui tenim més de 100 vehicles i a més de la fàbrica del Vendrell tenim una fàbrica a Xixona i dipòsits a Sevilla, Madrid i al nord. Tot i això, la raó social continua sent al Vendrell.