Cultura

Cambrils acull el tercer Congrés Internacional sobre José Agustín Goytisolo

Per Lluís Rovira i Barenys

Ramón García Mateos, Pablo Armando Fernández, Tomás Sánchez Santiago, Maria Payeras i Asunción Carandell
Cambrils ha estat una de les dues seus del tercer Congrés Internacional sobre José Agustín Goytisolo. El tret de sortida es va donar el passat 24 de novembre a la Facultat de Lletres de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). Els dos dies següents, els dies 25 i 26 de novembre, el congrés es va traslladar a Cambrils. Això va ser possible gràcies a la bona entesa que hi ha hagut entre la Càtedra José Agustín Goytisolo de la UAB i la Regidoria d’Ensenyament de l’Ajuntament de Cambrils.

40 inscrits

40 persones es van inscriure al congrés, que va comptar amb la participació de poetes, crítics literaris i professors universitaris per parlar sobre l’obra i la personalitat del poeta de la generació dels cinquanta Goytisolo. Entre aquests participants hi havia el poeta cubà Pablo Armando Fernández, que, segons va comentar el regidor Ramón García Mateos, “és un dels principals poetes cubans que hi ha a l’actualitat”. El regidor també va comentar que s’aprofitaria la seva estada a Cambrils per aprofundir en l’agermanament entre Marianao i Cambrils. La idea de compartir aquest congrés va sorgir quan l’escriptora Carme Riera, que és la directora de la Càtedra José Agustín Goytisolo de la UAB, va ser a Cambrils, fa uns mesos, amb motiu d’un acte relacionat amb l’any del llibre. Posteriorment, la bona predisposició de la Universitat i l’Ajuntament ha fet la resta. Ramón García Mateos considera que aquesta col·laboració “s’engloba dins d’un plantejament general de l’Àrea d’Ensenyament que és enfortir la relació entre Cambrils i la universitat”.

Clàssic contemporani

“Goytisolo pot ser considerat un clàssic contemporani”. Aquesta és una de les afirmacions que va fer la professora de la Universitat de les Illes Balears Maria Payeras davant la premsa per definir el poeta Goytisolo i la seva obra. Payeras també va manifestar que la poesia de Goytisolo és recomanable per a totes les edats. Per la seva part Pablo Amando Fernández va definir Goytisolo com un germà, “no crec en la mort com tampoc hi creia Goytisolo” va manifestar. De la seva poesia va dir que hi havia comunicació directa. La vídua de José Agustín Goytisolo, Asunción Carandell, també va intervenir per mostrar el vincle que tenien, des de feia molts anys, amb Cambrils; “aquí vam conèixer molta gent i ens ho vam passar molt bé”, va manifestar.

Comenta aquest article