Cultura

L’Orquesta Sinfónica Infantil de México, de concert a Cambrils

Per Redacció

Actuació de l’Orquesta Sinfónica Infantil de México al Palau d’Esports
L’Orquesta Sinfónica Infantil de México (OSIM), de gira per l’Estat espanyol, va oferir un concert a Cambrils el passat 7 de novembre al Palau Municipal d’Esports. Aquesta és la segona gira internacional de l’orquestra, i a l’Estat, el de Cambrils era el quart concert, després d’haver tocat a Saragossa el dia 3, a Getafe el dia 4 i a Salamanca el dia 5.

L’orquestra

L’orquestra, que es va crear el 2001, està integrada per 160 nens i joves d’entre 8 i 17 anys seleccionats a través d’una convocatòria anual oberta als 32 estats de la República Mexicana. El promig d’edat dels integrants és de 14 anys i, seguint el criteri de paritat, hi ha el mateix nombre de nens que de nenes. Cada any, a l’estiu, durant 15 dies, els 160 integrants de l’OSIM, reunits en un campament de treball, assagen durant vuit hores diàriament sota la supervisió professional de destacats mestres mexicans i estrangers.
Recepció oficial i dinar

El mateix dia 7 al matí, les al voltant de 200 persones que formen l’equip de l’orquestra van ser rebuts per les autoritats municipals a la sala de plens de l’Ajuntament. Després de la recepció oficial, se’ls va oferir un dinar al Palau Municipal d’Esports.

L’SNFM

L’orquestra pertany al Sistema Nacional de Fomento Musical (SNFM), que va néixer el 1998 per impulsar un moviment musical nacional dirigit als nens i joves en què s’integri la població de tot Mèxic. En l’actualitat, aquest organisme aglutina més de 700 agrupacions entre orquestres, cors i bandes. Aquests grups reben quotidianament suport i assessorament per part de l’SNFM i són convocats regularment a participar en activitats com festivals i trobades nacionals i regionals.

El concert

A causa del gran nombre de músics de l’orquestra, els seus 160 integrants es van situar al centre de la pista del pavelló II del Palau d’Esports i el públic els va seguir des de la grada. La selecció de les obres que van interpretar “té la finalitat de difondre el repertori d’autors considerats clàssics en el catàleg internacional”. D’aquests clàssics, es van tocar peces com l’Obertura Rienzi de Richard Wagner, la Marcha Radezky de Johann Strauss, Carmen de George Bizet i Carnaval de Venecia de Clarke. A més, van interpretar clàssics espanyols com Villanesca d’Enrique Granados i Danza ritual del fuego de Manuel de Falla. També s’hi van incloure obres de compositors mexicans com José Pablo Moncayo, Arturo Márquez, Luis Pastor i Silvestre Revueltas.

Comenta aquest article