Sarsuela de peix
Cipri Bonet i Pep Serra |
25 gadagangs del número 0
25 gambes llangostineres
5 kg de sépia
2 kg de cloïsses
2,5 kg de rap
4 kg de patata
1,5 l de fumet de peix
2 cebes
3 o 4 alls
aigua
vi
conyac
pebre vermell
farina
oli i sal
Per fer la picada
200 g dametlles
200 g davellanes
unes llesques de pa fregit
julivert
1 bitxo
100 g pinyons
1 nyora
1 polset de sal
2 rascades de nou moscada
4 alls
Preparació
Per separat, sofregim en una paella els ingredients (els gadagangs, les gambes i la sépia tallada). A banda, posem les cloïsses en una paella i deixem que sobrin a poc a poc. Les que no sobrin vol dir que no són vives i shan de treure, perquè potser estan plenes de sorra i hauríem de llençar la caçola sencera. Fregim les cebes i els alls fins que estiguin dauradets al punt. Hi afegim la picada, que hem fet prèviament, i la sofregim. Hi afegim el pebre vermell, la farina i hi fem dos remenades fins que sacabi despessir. Llavors hi afegim el vi negre i el conyac. Hi posem les patates i deixem que sevapori una mica lalcohol. Mentre ho remenem, hi anem posant tots els ingredients. Hi afegim el fumet de peix i ho deixarem coure fins que la patata estigui al punt. Quan sha acabat de coure tot, ho deixem reposar cinc minuts i ja podem servir la sarsuela. Per acompanyar, un bon vi o un bon cava.