Es protegeix la part superior de la torre de l'Ermita per evitar possibles despreniments
La torre de l'Ermita amb la xarxa de protecció |
Dos dies abans de la diada de la Festa Major de la Mare de Déu del Camí, a principis de setembre, la part superior de la torre de l'Ermita va ser recoberta per una gran xarxa per tal d'evitar possibles despreniments. Segons ha explicat a Revista Cambrils Diari Digital el regidor de Cultura i Patrimoni Joan Recasens "vam rebre l'avís de diversos veïns del Barri Antic. Van ser ells els que ens van alertar de que aquesta part superior hi havia alguna peça que no estava gaire estable". Per això, segons Recasens, un tècnic del consistori va fer una primera comprovació de l'estat de la torre per tal d'avaluar la situació i buscar una solució.
Tasques de restauració
El regidor de Cultura ha manifestat que la torre necessita un manteniment periòdic. De moment i com a mesura de precaució els tècnics municipals van decidir col·locar aquesta xarxa de protecció. Ara, una vegada finalitzat el període festiu al voltant de l'Ermita," hem de determinar, conjuntament amb el Museu d'Història de Cambrils, quan farem la reparació de la Torre", ha concretat Recasens.
D'altra banda, mossèn Ramon Martí, rector de la parròquia de Santa Maria, també manifestava a Revista Cambrils Diari Digital la seva preocupació per l'estat de la torre, "avisarem un arquitecte per a que avaluï els treballs que s'hi han de realitzar. Un cop fet això, ens haurem de reunir amb l'Ajuntament per a parlar de la seva rehabilitació".
Qui és el titular de la torre?
La torre de l'Ermita és una torre de defensa d'origen medieval. La primera notícia documentada que s'en té data de 1375 i es troba en un document del comte-rei Pere III.
A partir del segle XVIII, amb la construcció de l'actual santuari de la Mare de Déu del Camí, la torre passà a dependre de les diferents comunitats religioses que al llarg dels anys ocuparen el Santuari, segons s'explica al web del Museu d'Història. Posteriorment, durant el segle XIX la torre va ser utilitzada, per la seva alçada, com a centre de transmissió de senyals telegràfics i visuals.
També segons el web del Museu, durant el segle XX la torre va restar en un estat de total abandó fins a meitats dels anys 70 quan l'Ajuntament va iniciar la seva recuperació. Posteriorment, el Centre d'Estudis Cambrilencs va dur a terme obres de restauració per tal de consolidar l'edificació i convertir-la en el primer museu que s'obria a Cambrils. Aquest edifici es va incloure a l'acord entre l'Ajuntament i el Centre d'Estudis Cambrilencs per incorporar-lo a la xarxa d'edificis del Museu d'Història de Cambrils. L'acord entre els dos organismes es va establir l'any 1996.
Tot i aquestes dades, el tema de la titularitat de la torre no està aclarida i cap de les parts ho té clar. Actualment, la torre obre dissabtes, diumenges i festius i s'hi pot visitar l'exposició "Un lloc anomenat Cambrils" que aplega documentació, maquetes i fotografies com a testimonis de la importància de la vila de Cambrils en l'època medieval.