Cultura

Els exiliats i desplaçats de la guerra civil, protagonistes del quart cicle dedicat a la recuperació de la memòria històrica

Per Raquel Samaniego

 
 
A dalt, Gerard Martí, Joan Recasens, Robert Benaiges i Montserrat Flores durant la presentació. A sota, la casa del Cardenal Vidal i Barraquer, ubicada al carrer amb el mateix nom, al Barri Antic
'Exiliats i desplaçats: víctimes de la guerra civil', és el títol de la quarta edició del cicle d'activitats destinat a la recuperació de la memòria històrica del període entre la II República i la postguerra civil. Organitzat per l'àrea de Cultura de l'Ajuntament, enguany els actes se celebraran entre el dia 1 d'octubre i 19 de novembre. Des del 2006 s'està estudiant i divulgant diferents aspectes sobre la guerra civil, que va durar des del 1936 al 1939.
El primer dels cicles va ser destinat a donar a conèixer la trajectòria de l'Hospital de Sang de Cambrils, ubicat a la Casa de Sant Josep; el segon any es va incidir en els diferents espais que van ser utilitzats durant el conflicte i, l'any passat, dedicat a la figura pacificadora del Cardenal Vidal i Barraquer. Ahir dilluns es va presentar aquest quart cicle, en un acte en el que van ser presents l'alcalde de Cambrils —Robert Benaiges—, el regidor de Cultura —Joan Recasens—, el director del Museu d'Història —Gerard Martí— i l'arxivera municipal —Montserrat Flores—.

Forçats a abandonar les seves llars

Les activitats per aquests dos mesos es centren en un tipus concret de víctimes: tots aquells que es van veure obligats a abandonar les seves llars. Molts homes van ser mobilitzats i, lluny de les seves famílies, de la seva feina i de la seva vida quotidiana, van ser convertits en soldats, abocats al risc de les ferides i de la mort. Cambrils va acollir un contingent important d’aquests soldats de lleva: el Parc Samà, per exemple, va quedar en la memòria de molts d’aquests homes com a referència del primer lloc on havien pres contacte amb les armes. Mentrestant, arribaven a Cambrils centenars de civils que fugien del pas del front per les seves poblacions d’origen, arreu de la península; aquí van trobar refugi durant la resta de la guerra. Van ser quasi 2.000 exiliats els que van fer de Cambrils el seu poble, quan es tractava d'una població que fa 70 anys no arribava als 4.000 habitants.

Un nombre indeterminat de cambrilencs van ser empresonats. Altres van haver de marxar per raons ideològiques, durant la guerra i després de 1939, per tal de no ser objecte de represàlies; entre ells, el més conegut de tots, el Cardenal Vidal i Barraquer, fill il·lustre de Cambrils i víctima d’un doble exili. El cicle 'Exiliats i desplaçats: víctimes de la guerra civil' inclou un seguit d'activitats per donar a conèixer la realitat de totes aquestes persones a qui la guerra va desplaçar de casa seva per la força. L’objectiu és divulgar les seves vivències i deixar paleses, un cop més, les conseqüències que tota guerra té sobre la població.

Activitats del cicle

La inauguració de l'exposició itinerant 'Febrer 1939. L'exili dins la mirada de Manuel Moros' serà el punt inicial d'aquest cicle d'activitats. El dia 1 d'octubre, aquest proper dijous, L'Espai el Pati del Centre Cultural i Ocupacional acollirà aquesta mostra de fotografies, produïda per l'Ajuntament de Perpinyà, que recorre la història bèl·lica de la Catalunya Nord. A més, la inauguració d'aquesta exposició coincideix amb el 350 aniversari del Tractat dels Pirineus.

Les taules rodones seran el dia 15 i el 22 d'octubre, ambdues a les 20 hores al Centre Cultural i obertes a la ciutadania. La primera d'elles comptarà amb la presència dels testimonis més directes, de persones que explicaran la seva pròpia vivència com a exiliats o desplaçats. La segona donarà veu a les persones exiliades en els últims temps d'altres conflictes arreu del món. El dia 30 serà el torn de la tertúlia 'Literatures de l'exili: l'ombra de l'atzavara, de Pere Calders', conduïda per Xavier Ferré, doctor en sociologia i en història. Aquest acte obert a tothom serà a la Biblioteca Municipal de Cambrils.

Ja al novembre, el diumenge 8, hi haurà una trobada a les 11 del matí al Parc Samà, en la que s'explicarà quina ha estat la funció d'aquest espai i la seva trajectòria durant la guerra i la postguerra. Serà una ruta comentada, a la que cal incriure's prèviament trucant a la biblioteca. El dia 12, dijous, a les 20 hores, el Centre Cultural tornarà a acollir un dels actes d'aquest cicle. Serà la conferència de Joan Serrallonga i Urquidi, un expert que parlarà sobre els refugiats a Catalunya durant la guerra civil.

Per últim, el dia 19 es farà la presentació de la unitat didàctica 'L'exili del Cardenal', així com l'estrena del documental 'Vidal i Barraquer. Coherència i exili', a les 8 de la tarda al Centre Cultural. Aquest serà un material que treballaran una franja d'edat als col·legis, amb suport escrit i digital, i del que també s'elaborarà un itinerari.

Comenta aquest article