Nou esportistes d'elit recolzen la campanya de donació de medul·la òssia d'avui i demà en suport al petit Joel
Foto de família dels esportistes amb el pare del Joel, Roman Rodríguez i el director del Banc de Sang i Teixits de Tarragona, Enric Contreras, a la Sala Àgora de l'Ajuntament de Cambrils |
Esportistes i directius del món esportiu actual es van concentrar ahir a Cambrils per donar suport a la campanya de donació de sang que té lloc a l'hospital de proximitat entre avui i demà. Des de les 10 i fins les dues del migdia, i des de les 5 fins les 9 del vespre, tothom interessat en aportar el seu granet de sorra es pot adreçar al centre sanitari cambrilenc a donar sang, on també s'informarà detalladament de què suposa ser donant de moll de l'os i quin és el procediment si es troba un donant compatible. El cas del Joel Rodríguez, el petit cambrilenc de 6 anys afectat per aplàsia medul·lar congènita, ha estat la gran motivació dels diversos agents per fer extensiva les tradicionals campanyes de donació de sang a les de medul·la òssia.
Berni Álvarez, del CB Tarragona; Antoni Pinilla, del Nàstic de Tarragona; Ramón Planes, el director tècnic del RCD Espanyol de Barcelona; Josep Moratalla, ex jugador del FC Barcelona; Gustavo Saucedo, del club de Volei SP-SP; el pilot de trial Albert Cabestany; el pilot d'enduro Ivan Cervantes; l'atleta Natàlia Rodriguez; i el pilot de GP de 125cc, Joan Olivé, van ser els representants del món de l'esport que ahir van ser presents per donar el seu suport a la campanya, la tercera de donació de sang que té lloc al municipi aquest any.
A la recerca d'un donant compatible
A l'acte de presentació de la campanya van ser presents l'alcalde de Cambrils Robert Benaiges, la regidora de Polítiques Socials i Salut Maricel Llaveria, el pare del Joel Roman Rodríguez i el director del Banc de Sang i Teixits de Tarragona Enric Contreras. Aquest últim va ser l'encarregat de donar tots els detalls de com s'efectua l'extracció i en què consisteix. Per ser donant de sang s'ha de tenir més de 18 anys i pesar més de 50 quilos. Per ser donant de moll de l'os es compleixen els mateixos requisits, però només si la persona donant no té més de 55 anys.
Contreras va especificar que la donació de moll de l'os és només una extracció de sang. Si el donant vol donar medul·la òssia, aquesta sang s'analitza per trobar les cèl·lules mares, que són les que han de ser compatibles amb la persona necessitada. Una vegada comprovada la compatibilitat entre el donant i el pacient, s'efectua una altra extracció anomenada perifèrica, que dura unes 4 o 5 hores. Aquest temps serveix per extreure de la sang les cèl·lules mares, tot i que a la mateixa vegada, per l'altre braç, es torna a introduir la mateixa sang a la persona donant. En cas de que aquest procés no fos possible realitzar, la tècnica utilitzada és una punció en el maluc per extreure del moll de l'os les cèl·lules mare.
El doctor Contreras va apuntar que a nivell estatal es realitzen a l'any uns 2.000 trasplantaments de medul·la òssia, a través d'una tècnica molt complicada. La compatibilitat és, igualment, difícil de trobar: un germà té el 25% de possibilitats de que sigui compatible; la resta, si es tracta d'una medul·la òssia corrent, hi ha una persona compatible entre 40.000; però si és una medul·la especial, com la que té el Joel, el nombre de persones compatibles es redueix considerablement.
Xerrada sobre la donació del moll de l'os al Centre Cultural
Ahir al vespre, a les 19.30 hores, el Centre Cultural va acollir una xerrada per donar a conèixer més detalls sobre aquesta donació, en la que van intervenir el director del Banc de Sang i Teixits de Tarragona Enric Contreras, el director de la Fundació Carreras Enric Carreras, el director dels serveis territorials del departament de Salut Joaquím Pallejà i la regidora de Polítiques Socials i Salut Maricel Llaveria.
La regidora de Polítiques Socials i Salut va ser l'encarregada de fer una breu presentació de la xerrada i també va animar a la població a participar en la campanya de donació de sang que tindrà lloc avui i demà a Cambrils. Per la seva part, Joaquim Pallejà també va destacar que a Cambrils sempre s'han assolit bones xifres de participació en les donacions de sang organitzades i va encoratjar els presents a fer-se donant. Tot seguit, Enric Carreras, de la Fundació Carreras, va fer una explicació sobre la funció que realitzen les cèl·lules mare i els tipus de leucèmia que es poden donar en els diferents casos, així com la importància d'aconseguir donants del moll de l'os per a la curació d'aquests pacients. Finalment, Enric Contreras del Banc de Sang i Teixits de Tarragona va explicar els passos que s'han de seguir per a ser donant.
Recolzament de la ciutadania
Des que es va donar a conèixer la malaltia del Joel, la ciutadania cambrilenca, així com el seu Ajuntament, ha recolzat la família i ha mostrat en nombroses ocasions les seves mostres d'afecte i suport. Per exemple, el passat 18 d'agost, el consistori va llegir un manifest al que hi van assistir un centenar de persones.
El director del Banc de Sang i Teixits de Tarragona Enric Contreras, el director de la Fundació Carreras Enric Carreras, el director dels serveis territorials del departament de Salut Joaquím Pallejà i la regidora de Polítiques Socials i Salut Maricel Llaveria, durant la xerrada que va tenir lloc ahir al vespre a la sala d'actes del Centre Cultural i Ocupacional |