Cultura

El nou itinerari "Memòria de la Pau" guiarà els estudiants cambrilencs pel Barri Antic i per la història local

Per Berta Ruiz

A l'antic hospital de Cambrils, que dóna als carrers de l'Hospital i de Sant Plàcid, serà un dels punts de l'itinerari pel Barri Antic

Fruit de la col·laboració entre les regidories de Promoció de Ciutat i Relacions Cíviques, la regidoria d'Educació i Polítiques Actives d'Ocupació, la regidoria de Cultura i Patrimoni i l'empresa Àuriga, neix l'itinerari guiat "Memòria de la Pau", adreçat als escolars cambrilencs. Ahir al matí, es presentava aquest projecte amb la presència del regidor d'Educació i Polítiques Actives d'Ocupació –Salvador Matas–, el regidor de Promoció de Ciutat i Relacions Cíviques –Oliver Klein–, el director del Museu d'Història de Cambrils –Gerard Martí–, que va excusar l'absència del regidor de Cultura Joan Recansens, i Anna Catà i Jordi Salvadó de l'empresa Àuriga, que organitza aquesta iniciativa.

Un recorregut per la història local

Aquest projecte pilot que es posarà en marxa durant la primera quinzena del mes d'octubre va adreçat a escolars de cinquè de Primària i de tercer d'ESO. Una de les responsables de l'empresa que durà a terme aquesta iniciativa –Anna Catà– va donar-ne més detalls. Segons va explicar l'objectiu de l'itinerari "és donar a conèixer fets de la història local que van suposar diferents conflictes al llarg de la història. A través de sis fets històrics, localitzats en diferents punts del barri, s'analitzaran els Drets Humans, que al llarg de la història s'han anat vulnerant i es compararan amb conflictes mundials que s'estiguin produint en l'actualitat".

L'itinerari s'aturarà a sis punts del Barri Antic: a la plaça d'Espanya es treballaran les guerres carlines; a l'antic Hospital es treballarà la situació de les dones i la situació social del segle XVIII; a la placeta del jueu es parlarà sobre els conflictes del segle XIV; a la plaça del Setge es tractarà el Setge de 1640; a la Torre del Llimó es treballarà sobre els atacs dels pirates dels segles XVI i XVII i al refugi de la Guerra Civil de la plaça de l'Església de Santa Maria es tractarà sobre la Guerra Civil, els refugiats i l'exili que va deixar el conflicte civil de 1936-1939.
A més, segons va detallar Catà, els alumnes que participin en l'itinerari tindran material didàctic de suport com el "Diari de la Memòria", amb tot tipus de textos, imatges i informacions relacionades amb els fets històrics tractats. Un material que també es podrà treballar a classe.


D'esquerra a dreta: Gerard Martí, Oliver Klein, Salvador Matas, Anna Catà i Jordi Salvadó, ahir en roda de premsa


Treball conjunt entre alumnes de tercer d'ESO i cinquè de Primària

Aquest itinerari va adreçat a alumnes de tercer d'ESO i cinquè de Primària. Els alumnes de tercer d'ESO participaran en una aplicació educativa i innovadora anomenada "Aprenentatge i servei". Això consisteix en què ells faran l'itinerari i posteriorment el treballaran a classe. Aquest treball a l'aula consistirà en la preparació d'una presentació sobre el darrer punt de l'itinerari: el refugi de la Guerra Civil, el conflicte i l'exili. Aquesta presentació l'hauran de fer davant d'alumnes de cinquè de Primària, als quals els hi hauran d'explicar sobre aquest fet històric quan aquests realitzin l'itinerari pel barri. Els primers en participar seran els alumnes de cinquè de Primària del CEIP Joan Ardèvol i els de tercer d'ESO de l'IES La Mar de la Frau. A partir del mes de febrer, participaran els altres centres escolars de Cambrils, excepte el CEIP La Bòbila, que encara no té alumnes de cinquè.

Recuperació històrica, cultura i educació

Tal i com va explicar Klein, aquest projecte neix de la col·laboració i el treball comú entre les tres regidories. Des de la vessant de la recuperació històrica, el projecte s'emmarca en el Pla de Barris del Barri Antic; des de la vessant educativa, tal i com va comentar Salvador Matas, la iniciativa va sorgir arran del Projecte Educatiu de Ciutat (PEC) i de la comissió de treball "Una ciutat que educa en valors". Segons va dir Matas es van plantejar una sèrie de propostes per a que els escolars cambrilencs descobreixin la història de Cambrils a través de la transmissió dels valors. Des de la regidoria de Cultura, tal i com va apuntar Gerard Martí, "aquest projecte també és una manera de visualitzar els treballs de recerca que s'estan fent des de l'Arxiu Municipal i des del Museu d'Història de Cambrils. Hem de posar en valor la història, el patrimoni i els monuments. Hem de posar en valor els elements i donar-los a conèixer als cambrilencs".

Aquest itinerari, que properament s'estrenarà com un projecte pilot, podria mantenir-se posteriorment com un itinerari turístic al Barri Antic.

Comenta aquest article