L'escriptor Joan Serrallonga repassa la història dels refugiats a Catalunya durant la guerra civil
Joan Serrallonga durant la seva conferència celebrada ahir al vespre al Centre Cultural |
"Catalunya és, probablement, la nació més solidària d'Europa del 1936 al 1939"
Com explica Serrallonga, amb 2.900.000 habitants, els catalans van acollir gairebé un milió de persones més exiliades de la resta d'Espanya: "Un volum de gent que si ara ens arribessin en un període d'un sol any, ens posaríem les mans al cap. Els catalans no se les van posar, sinó que els van acollir solidàriament, amb tots els problemes que això comportava". Per això, l'escriptor considera que Catalunya, del 36 al 39, va ser "probablement la nació més solidària d'Europa".
Un aspecte que també va voler remarcar és que Catalunya va ser a la rereguarda fins el març o abril de 1938. Des d'aquesta data fins el febrer del 39, quan va ser ocupada, "no hi ha menys de 300.000 catalans que es mouen pel territori fins a la frontera, però que després han de tornar i són baquetejats".
Finalment, l'escriptor va voler remarcar que aquest cicle cambrilenc "està molt ben fet, ja que parla tant de refugiats com de l'exili. A més, m'ha semblat molt oportú, ja que poques poblacions fan un cicle tan compacte i equilibrat com aquest".