Es presenta la unitat didàctica "L'exili del Cardenal" i s'estrena el documental "Vidal i Barraquer. Coherència i exili"
A dalt, d'esquerra a dreta, Enric Vilalta, Montserrat Flores i Josep M. Pagès. A sota, d'esquerra a dreta, Montserrat Flores, l'arquebisbe Jaume Pujol,Robert Benaiges, Hortènsia Grau, Josep M. Vidal-Barraquer i Joan Recasens |
Unitat didàctica per conèixer la vida del Cardenal
L'arqueòleg Enric Vilalta de l'empresa Àrea SCT va presentar els diferents punts de treball de la unitat didàctica que s'adreçarà a alumnes cambrilencs de Batxillerat. Tal com va explicar Vilalta a Revista Cambrils Diari Digital "la gènesi de la unitat didàctica que presentem avui és una visita que vam fer l'any passat amb el nom "Vidal i Barraquer: Cardenal de la pau". En aquesta visita es va passar per uns deu punt del poble relacionats amb la seva vida: des de la seva casa natal, l'església on va ser batejat fins arribar a la plaça davant de la seva estàtua recordant el retorn de les seves despulles a Cambrils".
En base a aixo, segons va comentar Enric Vilalta "l'Arxiu Municipal i el Museu d'Història van tenir la idea de realitzar una unitat didàctica partint d'alguns punts d'aquesta visita. La unitat porta el nom de "L'exili del Cardenal" perquè vol presentar aspectes de la seva vida, però ens volem centrar en la part del seu exili. L'objectiu és que els alumnes de Batxillerat coneguin la biografia del Cardenal, la importància de la família Vidal en els aspectes socials i econòmics a Cambrils i que aprenguin el fet que el Cardenal va ser un exiliat. Amb això també es podran establir comparacions amb els exilis actuals, com el cas de la guerra dels Balcans, el conflicte de Palestina, el Sàhara o molts altres casos".
Estudi i treball de camp pels alumnes cambrilencs de Batxillerat
Aquesta unitat didàctica es posarà en pràctica a través de quatre grans blocs temàtics: la joventut del Cardenal, la seva carrera eclesiàstica, l'exili i el seu retorn. Cada bloc implica estudiar una part de la història local de Cambrils, una part de la història de Catalunya i Espanya, i finalment, una tercera part que consistirà en estudiar la història del Cardenal. Segons va afegir Vilalta, "això es treballarà a classe a través dels mestres. També hi haurà un treball de camp que consistirà en fer aquest itinerari, una part de recerca bibliogràfica a la Biblioteca Municipal on s'estudiaran documents i una part de recerca arxivística a l'Arxiu Municipal". Tot plegat, utilitzant fonts escrites, fonts orals, l'ús de material audiovisual i noves tecnologies. Tot i que actualment aquesta unitat didàctica està en fase de desenvolupament, es preveu que es posi en pràctica aquest mateix curs 2009-2010.
Estrena del documental "Vidal i Barraquer. Coherència i exili"
A l'acte també es va fer l'estrena del documental "Vidal i Barraquer: Coherència i exili" produït per Ràdio i Televisió de Cambrils, l'Arxiu Municipal i el Museu d'Història de Cambrils. Tal com va explicar el director de RTV Cambrils Josep M. Pagès a Revista Cambrils Diari Digital, "sempre hi ha hagut un problema amb el Cardenal Vidal i Barraquer que és la manca d'imatges en moviment. Hem fet gestions a Filmoteca Espanyola, a la Filmoteca de Catalunya, però la recerca ha estat infructuosa". No obstant, segons va comentar Pagès, en aquest documental que té una durada d'uns 15 minuts, "hem pogut il·lustrar aspectes de la seva personalitat a través d'imatges d'aquell temps que poden donar una imatge real de en quin món es movia. Especialment hi apareixen materials dels anys 30, i hem intentat fer una cosa amena i concentrada". El guió del documental ha anat a càrrec de l'Arxiu Municipal i el Museu d'Història, mentre que el muntatge ha estat realitzat per Ràdio i Televisió de Cambrils.
Per tancar l'acte d'ahir hi va haver un torn de parlaments a càrrec de l'alcalde de Cambrils Robert Benaiges, el regidor de Cultura de l'Ajuntament de Cambrils Joan Recasens, l'arquebisbe de Tarragona Jaume Pujol, la directora dels Serveis Territorials del Departament d'Interior a Tarragona Hortènsia Grau, Josep M. Vidal-Barraquer i l'arxivera municipal, Montserrat Flores.