La família Pascual-Martí obre les portes de casa seva per mostrar el seu tradicional pessebre
Antonio Pascual i Mari Carme Martí davant el seu tradicional pessebre de Nadal |
Un any més, la família Pascual-Martí Antonio Pascual i Mari Carme Martí obren les portes de casa seva per mostrar el seu tradicional pessebre. Revista Cambrils Diari Digital ha visitat casa seva -situada al carrer de les Orquídies número 3A, al barri de La Llosa- i ha pogut copsar al detall aquesta espectacular obra popular nadalenca.
Uns 10 metres quadrats de pessebre
El pessebre compta amb uns 10 metres quadrats de superfície i hi té representades set escenes de la vida de Jesús que apareixen en la Bíblia com: el somni de Sant Josep, el naixement de Jesús, l'anunciació als pastors, l'arribada dels Reis Mags de l'Orient, la fugida d'Egipte, el castell del rei Herodes, la fusteria -moment en el què Jesús tenia uns 7 anys- i la sinagoga, que representa quan Jesús tenia uns 10 anys. A banda d'aquestes diferents escenes, en el pessebre de la família Pascual-Martí també s'hi poden trobar plasmats tots els detalls de la vida d'un poble com les paradetes d'un mercat -amb parades d'espècies, parades de venda de pa i d'altres productes-, el cementiri, un hort de vinyes i de tomaqueres, uns nens jugant, unes dones rentant al riu, diferents estables amb animals o l'oasi i les dunes del desert. Tot plegat, col·locat al detall i amb unes figures vives i expressives.
Figures de tota la vida
La família Pascual-Martí porta tota una vida dedicant-se a crear pessebres populars, i de fet, compten amb diferents premis del Concurs de Pessebres Populars organitzat per l'Associació d'Antics Alumnes de La Salle al llarg de diferents anys. Actualment, ja no hi participen, tot i que segueixen amb la tradició familiar de crear un pessebre i obrir-ho a tothom per tal que ho puguin veure i admirar. Segons han explicat Antonio Pascual i Mari Carme Martí a Revista Cambrils Diari Digital, "hi ha figures de tota la vida" -inclús hi ha figures del pare de la Mari Carme, Benito Martí, que daten dels anys 20 i 30- i d'altres que han anat comprant al llarg dels anys. Bona part de les figures les encarreguen al figurista Jaume Castells de Barcelona o el figurista Delgado, i d'altres les van comprant a les fires de Santa Llúcia de Barcelona. Tal com comentava Mari Carme Martí, "les figures les encomanem al mes de gener o febrer, i normalment les entreguen al mes de novembre".
Tot tipus de materials
Passat Tots Sants es van posar a muntar el pessebre i a finals de novembre ja el tenien enllestit. Per realitzar-lo han utilitzat tot tipus de materials com sorres de diferents gruixos, pedres de totes les mides, molsa, romer, palla, herbes o branques. A banda, també han creat un riu -amb aigua que corre-, gràcies a una bomba i una excel·lent il·uminació de les diferents estances dels habitatges del poblat. Tal com va dir Mari Carme Martí, "aquest és un pessebre de pagesos". Per crear-lo, Martí explica que, "s'ha de veure la perspectiva, anar mirant com queda i anar-ho muntant per parts. Has d'anar jugant amb això".
La família Pascual-Martí obre les portes de casa seva a tothom i conviden a que la gent passi i pugui conèixer el seu pessebre popular. De fet, aquest proper dissabte esperen la visita d'alguns alumnes del CEIP La Bòbila. L'horari de visites és de 17 a 19.30 hores, al carrer de les Orquídies, 3A, i el telèfon de contacte és el 660 037 747.
Detall del pessebre de la família Pasqual - Martí |