Cultura

Dalí vist per l’humanista irlandès Ian Gibson

Per Elena Martí

Ian Gibson al costat del regidor Ramón García Mateos

La importància de ser Dalí va ser el títol de la conferència que es va realitzar el passat 30 d’abril al Centre Cultural i Ocupacional. Aquest acte va ser organitzat per la Regidoria d’Ensenyament i Formació de la nostra població dins la programació de l’any Dalí 2004 a Cambrils. També s’han programat visites al Teatre Museu de Dalí a Figueres per als centres educatius cambrilencs per donar a conèixer la figura de Dalí en el centenari del seu naixement.

Tasca d’investigació

Aquesta conferència sobre Dalí va anar a càrrec de l’humanista Ian Gibson i va omplir la sala d’actes. Ian Gibson va néixer a Dublín, ha viscut a Irlanda, té nacionalitat espanyola i és reconegut internacionalment per la seva tasca d’investigació. Aquest prestigiós biògraf ha escrit sobre Dalí i el seu entorn; va escriure la seva biografia el 1997 i recentment ha publicat el llibre Dalí jove, Dalí genial. També va escriure la biografia de Federico García Lorca i el llibre Dalí-Lorca, el amor que no pudo ser. Actualment, viu a Granada i col·labora al diari El País.

Altres disciplines culturals

En la conferència, Ian Gibson va exposar la importància de Dalí tant en l’art com en altres disciplines culturals (literatura, cinema, filosofia). El conferenciant va ressaltar aspectes biogràfics de Salvador Dalí i del seu entorn cultural. Segons Ian Gibson “Salvador Dalí va crear un alter ego exhibicionista per superar la seva timidesa; darrere un personatge provocador, s’amagava la seva personalitat introvertida”. En la conferència va explicar que Dalí va anar a estudiar a Madrid i hi va conèixer el seu amor impossible, el poeta Federico García Lorca. Aquest amor no correspost serà substituït més endavant pel de la seva mussa Gala. Va mantenir uns estrets lligams personals i professionals amb Luis Buñuel, amb qui va col·laborar en alguns dels seus films. Cal dir que la filosofia de Sigmund Freud va influir el pintor surrealista després de llegir les seves Obres completes. Al final de la interessant xerrada, alguns dels assistents van poder resoldre dubtes sobre l’artista empordanès i el seu entorn.

Comenta aquest article