Cultura

"Càntirs de la IN" és la imaginativa i original exposició de ceràmica del cambrilenc Francesc Munté

Per Berta Ruiz

Francesc Munté amb la seva exposició de ceràmica que va inaugurar ahir al vespre a la sala Àmbits

"Càntirs de la IN" és l'original exposició de ceràmica del cambrilenc Francesc Munté que ja es pot visitar a la sala Àmbits del Centre Cultural i Ocupacional. De fet, ahir al vespre tenia lloc l'acte d'inauguració d'aquesta mostra que serà visitable fins el proper 6 de febrer.

"Un treball totalment imaginatiu i estrambòtic"

Uns instants abans d'iniciar-se l'acte, Francesc Munté atenia a Revista Cambrils Diari Digital i explicava els detalls d'aquesta col·lecció de ceràmiques que conté un total de 13 peces d'un format força gran, ja que totes les peces tenen una alçada d'uns 65 o 70 centímetres. Tal com va comentar Munté, '"Els càntirs de la IN" és un muntatge d'una idea que vaig tenir que consistia en agafar un càntir tradicional de fang negre i extrapolar l'essència del que per a mi és un càntir, a part del seu fet funcional. L'objectiu era extraure aquesta funcionalitat i plasmar-ho en una obra artística i més original. Per a mi l'essència del càntir és conservar l'ansa entremig dels dos brocs. He mantingut aquest esperit, però en canvi el treball és totalment imaginatiu, estrambòtic o pot tenir molts qualificatius". A banda, les peces de la mostra, segons va explicar Munté, "no segueixen una ideologia, sino que cadascuna sorgeix d'un sentiment i és absolutament individual i pròpia. No obstant, he mantingut un fil conductor que és el color vermell que per a mi és la vida, és la llum i la força, mentre que el fang és el contrari, és la negació. Aquest és l'equilibri de la peça".
Pel que fa a l'original títol de la mostra només cal fixar-se en el seu cartell, en el que hi apareix un càntir tradicional, un càntir creat per Munté i tot un seguit de paraules que comencen per IN- com: INcoherent, INclassificable, INestable, INcurvat, INcompatible, INcongruent, INèdit...

Quant a la tècnica emprada, Francesc Munté va detallar que per fer la base del fang ha utilitzat un gres industrial negre per aconseguir aquesta equivalència amb els tradicionals càntirs negres. Aquest gres l'ha hagut de coure a una alta temperatura –concretament a 1.180 graus–, posteriorment ha aplicat un esmalt industrial vermell per aconseguir aquest vermall "sang" brillant, i finalment ha tornat a coure la peça a 1.000 graus de temperatura.

La idea és fer una exposició itinerant

"Aquesta és la meva primera exposició de ceràmica en la què totes les peces segueixen un fil conductor", va dir Munté. De fet, segons va comentar, "l'objectiu era muntar un format d'un espai, i aquí en aquesta sala s'ha aconseguit molt bé. Volia començar aquí, perquè jo sóc d'aquí i sempre m'han recolzat molt. La idea és fer una exposició itinerant que pugui arribar a d'altres poblacions".

Comenta aquest article