L'embarcació cambrilenca "Pepito Bomba" ha participat en un projecte per a l'estalvi de combustible de la flota pesquera catalana
![]() |
Imatge de l'arribada de les barques de pesca al moll de Cambrils |
L'embarcació cambrilenca "Pepito Bomba" de Josep Pijoan ha participat en els darrers mesos, en el projecte "Millora de l'eficiència, la sostenibilitat i el benefici de la flota pesquera d'arrossegament catalana", impulsat per la Direcció General de Pesca i Acció Marítima del Departament d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural (DAR) de la Generalitat de Catalunya. També compta amb la participació de Tragsatec, la Universitat Politècnica de Catalunya i el Col·legi d'Enginyers Navals i Oceanogràfics de Catalunya. Juntament amb la barca cambrilenca, també hi han participat quatre embarcacions més d'arreu de la flota d'arrossegament de la costa catalana com: "Don Borja" del port de Llançà, "Canigó" de Palamós, "Francesc i Lluís" de Barcelona i "Vicent Gras" de Sant Carles de la Ràpita.
Aquesta iniciativa s'ha desenvolupat durant l'any 2009 amb un pressupost de 823.000 euros.
Estalviar un 29% de combustible al dia
La presentació de les conclusions d'aquest projecte va tenir lloc ahir i va anar a càrrec del director general de Pesca i Acció Marítima, Martí Sans. El projecte ha consistit en realitzar tota una sèrie de proves a les embarcacions participants, per conèixer quines són les mesures més eficient per estalviar combustible. El principal objectiu ha estat "reduir considerablement el consum de combustibles, tot pal·liant l'impacte ambiental del seu ús, afavorint la rendibilitat de la flota pesqueta, i establint una sèrie de mesures tècniques per implantar", segons es desprèn de l'informe. Els resultats obtinguts en base als assajos determinen que es pot reduir "un 29% de combustible al dia, un 41% d'estalvi durant la base d'arrossegament i un 16% d'estalvi d'energia amb una gestió eficient del patró", si s'apliquen un seguit de mesures. D'acord amb aquestes proves realitzades, els resultats conclouen que l'estalvi econòmic per a un vaixell de l'arrossegament característic de la flota pesquera seria de 18.000 euros a l'any, i s'evitaria l'emissió a l'atmosfera de 120 tones de CO2. Cal tenir en compte que un vaixell d'aquestes característiques gasta uns 62.000 euros de combustible a l'any.
Proves i tècniques per millorar l'eficiència de les embarcacions
Durant la realització d'aquest projecte, s'han assajat diverses mesures tècniques, destinades a reduir la resistència del vaixell i de l'equip de pesca, millorar l'eficiència d'alguns equips i operar i gestionar el vaixell amb criteris d'eficiència. De fet, tal com ha comentat el secretari de la Confraria de Pescadors de Cambrils Xavier Domènech a Revista Cambrils Diari Digital, "s'han fet proves per mirar mesures d'estalvi amb els motors i també s'han fet proves amb els arts i amb les portes, perquè una de les coses que comporta un major consum és el fet d'arrossegar l'art. No s'han fet les mateixes proves a totes les barques, però si s'han fet assajos comuns a totes, com per exemple, conèixer el consum instantani, que és el que està gastant el motor en aquell moment".
La Direcció General de Pesca i Acció Marítima ha establert un calendari de reunions amb el sector pesquer català per explicar com es poden aplicar les mesures tècniques per estalviar consum energètic. Les reunions es van iniciar al gener i s'allargaran durant el mes de febrer, passant pels ports de Roses, Barcelona, Cambrils i Sant Carles de la Ràpita. De fet, aquest proper dissabte 6 de febrer tindrà lloc la reunió a Cambrils, a partir de les 10 a la sala d'actes de la Confraria.