Carles Rom prepara un disc sobre el patrimoni musical mariner amb el nom de "Aquí queda aquesta gent"
Enric Granollers i Carles Rom amb components del Coro Rociero Virgen del Camino en un moment de la gravació del disc als estudis el Corral, el passat mes de novembre |
"Aquí queda aquesta gent" és el títol que porta el projecte sobre el patrimoni musical mariner cambrilenc engegat per Carles Rom, del qual se n'editarà un CD de música, i que compta amb el suport de la regidoria de Cultura de l'Ajuntament de Cambrils. Ahir a la tarda al Centre Cultural i Ocupacional tenia lloc l'acte de presentació d'aquest projecte, encara en marxa, amb la presència del regidor de Cultura Joan Recasens i l'autor del projecte, el cambrilenc Carles Rom. En una primera intervenció, Joan Recasens va destacar la importància de realitzar projectes d'aquest tipus que recuperen "el patrimoni cultural dels pescadors i el potencial de la cultura tradicional. A més, en aquesta recuperació de la tradició marinera hi ha participat molta gent de casa nostra".
Com va néixer la idea
Sobre els orígens d'aquesta iniciativa, tal com va explicar Rom, en un principi el projecte havia de ser un llibre "centrat en la gent marinera i en les famílies marineres. Durant el període que vaig anar fent les entrevistes a la gent que va durar gairebé 3 anys sempre em va passar que, en algun moment de l'entrevista, l'entrevistat xiulava alguna cosa, cantava o deia algun rodolí o sàtira". Posteriorment, va arribar el moment d'analitzar les entrevistes i va arribar a la conclusió que "hi havia un patrimoni cultural musical amagat, darrere d'aquestes històries, un patrimoni que estava amagat però que era generalitzat i comú", va dir Rom.
Un ampli patrimoni cultural musical cambrilenc
Arran d'això, Carles Rom va iniciar un recull de frases fetes, sàtires, trossos de cançó, "melodies de xiulet", estrofes inacabades, etcètera, però la majoria d'aquestes "no tenia cap tipus estructura. Era una frase sola, que no tenia ni principi ni final. El que vaig fer va ser crear un principi i un final, és a dir, una història, i quan vaig tenir totes les lletres estructurades vaig crear la música que encaixava millor amb el tema de la cançó".
Després d'aquest intens treball de composició de les lletres i música va arribar el moment d'entrar a l'estudi a gravar, concretament als estudis "El Corral" de Cambrils. Abans d'entrar a gravar però, "vam estar durant mig any agafant els col·laboradors, perquè estem parlant de gent que no és ni amateur, sinó que és gent del carrer", va comentar Rom. No obstant, i després de fer algunes proves, "vaig arribar a la conclusió que s'hauria de comptar amb gent professional. Per això vaig contactar amb la gent de La Teca, amb en Pep Pellicer que també té nocions de música i amb l'Albert Piqué. A tots dos els vaig fer servir com a base, per després estructurar tot els demés col·laboradors". De fet, la llista de col·laboradors és molt extensa, ja que s'ha comptat amb una quarantena de persones de totes les edats, fins i tot, persones de 80 o 90 anys. En aquest punt, Rom va lamentar que moltes d'aquestes persones que han col·laborat en aquest projecte al llarg d'aquest anys ja hagin mort, "perquè amb ells també es mort una part del nostre patrimoni".
13 temes musicals
Així doncs, en aquest treball s'han recollit tot tipus de frases fetes, sàtires o cançons inacabades, a les quals s'hi ha posat música. Una música molt variada i "alegre" que abasta tots els gèneres, des de ranxeres a unes sevillanes, interpretades, aquestes últimes, pel Coro Rociero Virgen del Camino de Cambrils. En el CD s'hi inclouran un total de 13 temes, i també l'acompanyarà un llibret en el què hi haurà les lletres de les cançons amb la seva explicació i amb la seva "traducció" del mariner. Aquest proper diumenge 7 de febrer es farà la foto de grup amb la gent que ha participat en el disc. La foto servirà per a la portada del CD.
Es preveu que el treball estigui acabat el proper mes d'abril, i posteriorment es farà la presentació del CD.
Pel que fa al títol escollit "Aquí queda aquesta gent", Rom va manifestar que és una manera de recordar "aquesta gent, aquest parlar i aquest argot. És una manera de dir, aquí queda una part del nostre patrimoni local".