Informació general

El Consorci de Residus del Baix Camp presenta un dels parcs fotovoltaics sobre coberta més importants de Catalunya

Per Redacció

A la presentació van assistir responsables de l'empresa Comsa Emte i del Consell Comarcal

El Consorci de Gestió de Residus del Baix Camp i l’empresa Comsa Emte van presentar ahir al Consell Comarcal el projecte del Parc Fotovoltaic del Centre de Residus del Baix Camp, que serà un dels parcs sobre coberta més importants de Catalunya. El projecte preveu la instal·lació de plaques solars fotovoltaiques a les cobertes de les plantes de tractament de residus (planta comarcal de compostatge i planta de tractament mecànicobiològica de Botarell), amb una inversió de 8,6 milions d’euros.

Segons va exposar el responsable d’Energies Renovables de l'empresa —Josep M. Font—, a Botarell s’instal·laran en total 10.800 mòduls fotovoltaics de silici, que ocuparan una superfície de captació de 17.820 m2 sobre les cobertes de les dues plantes esmentades. La potència nominal de la instal·lació projectada és de 2,3 MW i la previsió anual de producció elèctrica és de 2,76 GKWh/any. Aquesta producció equival a cobrir les necessitats energètiques durant un any de 766 famílies de quatre membres, la qual cosa representa 3,5 vegades la població de Botarell.

Concessió administrativa durant 25 anys

Segons va manifestar el president —Josep Masdeu— com a titular de les plantes de tractament de residus, el Consorci de Residus ha atorgat una concessió administrativa a l’empresa Comsa Emte, que es farà càrrec de la inversió i explotació del Parc Fotovoltaic del Centre de Residus del Baix Camp durant 25 anys. Les condicions de la concessió preveuen que pagarà un cànon al Consorci, que revertirà directament en el manteniment i millores dels serveis comarcals que es gestionen.

Es preveu que durant el primer trimestre d’aquest any 2010 es posi en marxa la construcció, que té un termini d’execució de sis mesos. La previsió és que comenci a funcionar a finals de 2010. Durant aquest temps les plantes de tractament de residus continuaran treballant normalment, ja que la instal·lació de les plaques fotovoltaiques no obstaculitza el seu funcionament.

Josep Masdeu va remarcar que amb aquest projecte el Consorci de Residus fa una aposta decidida per les energies renovables, i participa de les polítiques energètiques que aposten per incrementar fins al 20% les fonts d’aquest tipus d’energia l’any 2020. A més s’optimitzen recursos i s’aposta per la producció energètica neta per disminuir les necessitats de dependència de la xarxa.

Comenta aquest article