Una quinzena de restauradors tasten els diferents olis de la Cooperativa Agrícola de Cambrils
Domingo Tost va ser l'encarregat d'explicar les característiques de cada tipus d'oli d'oliva |
La Cooperativa Agrícola de Cambrils va acollir ahir a la tarda el darrer tast de les VI Jornades de la Galera, en aquesta ocasió, d'olis. Domingo Tost, del Panell d'Olis de la Generalitat, va ser l'encarregat de donar a conèixer a la quinzena de restauradors presents les característiques de tres olis diferents: verge extra, verge i oli refinat. Segons va explicar, "l'oli verge extra es produeix amb oliva fresca i mòlta abans de les 24 hores de collir-la; l'oli verge és el que les olives estan una mica tocades abans de moldre-les; i l'oli refinat és aquell no apte pel consum i que s'ha de portar a la refineria, on a base de productes químics li treuen tots els mals gustos i el deixen neutre".
Al tast, cada assistent tenia una copa d'aigua, pa i una poma, perquè segons va dir Tost, és el que millor va per treure el gust d'un oli a l'altre, "sobretot la poma", puntualitzava. El president de la cooperativa, Jaume Baiges, també va ser un dels que va anar a l'acte, i manifestava que aquestes iniciatives són "molt bones per promocionar el nostre oli i recolzar els lligams que ja tenim amb els restauradors de Cambrils, els que ja consumeixen el nostre oli".
"Bones expectatives amb la qualitat i la quantitat de l'oli. Del preu, ja en parlarem"
El president de la cooperativa va assegurar que la qualitat i la quantitat de l'oli produït enguany és molt bona, i per això les expectatives són positives. "Però del preu ja en parlarem... El problema és aquest, perquè tenim grans quantitats per vendre, però ho volem vendre bé, ja que en aquests moments a l'engròs és quasi regalar-lo", explicava Baiges. El millor en aquests casos, segons va dir, és la venda directa embotellada, la venda a restauradors i l'exportació. Apuntava, per últim, que fins ara el sector de l'oli era el que anava aguantant aquesta crisi econòmica que hi ha, però "a causa de la gran collita que hi ha hagut i que al mercat la majoria de les coses ho maneguen entre quatre, el preu ha baixat molt".