La figura del català Joan Amades protagonitza la darrera sessió de l'Antena del Coneixement
Salvador Palomar i Ramon García Mateos, ahir durant la sessió de l'Antena del Coneixement |
La figura del català Joan Amades va ser ahir la protagonista de la darrera sessió de l'Antena del Coneixement de la URV a Cambrils. Salvador Palomar, etnòleg i membre fundador de Carrutxa, l'associació cultural per a la recerca i la difusió del patrimoni etnològic, va ser l'encarregat de donar diferents pinzellades de la seva biografia i la seva obra, per intentar aproximar-se més tard al present per veure com és a l'actualitat els temes que ell va tractar.
Com explicava Palomar, Amades va ser "un dels personatges més importants de la nostra història com la persona que més va treballar en el seu moment el folklore del país, i sens dubte el folklorista que ens ha deixat un llegat més important". Segons deia l'expert, Amades va ser una figura "molt discutida, ja que tot i que va fer una feina molt important en aquest àmbit, també treballava amb una visió del món que potser no coincideix amb la que tenim els que ara estem fent recerca sobre patrimoni etnològic".
Joan Amades es caracteritza, segons Palomar, en buscar els elements primers, "una cultura popular entesa com una cultura d'un passat i que s'acabava". Aquesta sensació era provocada per "l'època que li va tocar viure, ja que es trobava en una època de transformacions, com pot ser la pèrdua d'un estil de vida rural". Avui en dia, "a Joan Amades no se l'ha acusat mai de manca de rigor, sinó més aviat de no esmentar bé les seves fonts i d'inconcreció, ja que no se sabia centrar de quin entorn geogràfic parlava". Per sort, com ahir esmentava als pocs assistents que va tenir la xerrada, "es pot treballar avui dia amb les seves investigacions perquè almenys donava referències d'on es trobava".