Informació general

L'extresorer de l'associació de veïns de La Llosa qüestiona les xifres i els terminis de les obres al barri

Per Berta Ruiz

Obres d'asfaltatge als carrers de la Llosa compresos a la fase 1, el passat mes de juliol
Obres d'asfaltatge als carrers de la Llosa compresos a la fase 1, el passat mes de juliol | Lluís Rovira i Barenys

Obres d'asfaltatge als carrers de la Llosa compresos a la fase 1, el passat mes de juliol


Els detalls de les xifres i dels terminis de les obres donades pels representants municipals als veïns del barri de la Llosa, el passat dimecres 17 de febrer, no han convençut a tothom. Recordem que aquesta reunió va comptar amb la presència de la regidora dels barris de Ponent –Anna Peláez–, l'enginyer municipal –Josep M. Vallès–, la presidenta de l'associació de veïns del barri de La Llosa –Ana M. Franquet–, així com un gran nombre de veïns del barri, que van omplir la sala d'actes. En aquesta reunió es van donar una sèrie de xifres sobre les contribucions especials que hauran d'assumir els veïns. Anna Peláez parlava d'uns 3.000 a 16.000 euros, dependent dels metres lineals de façana, així com del valor cadastral de l'habitatge. A banda de les xifres, la regidora tampoc va voler precisar cap data concreta per a l'inici de les obres de la fase 2 i 3, tot i que es va comprometre en ferm a tirar endavant el projecte de remodelació integral de tot el barri, i no deixar-lo aturat.
Respecte a tots aquests temes, l'extresorer de la junta de l'associació de veïns –Joan M. Culsan– ha volgut precisar a Revista Cambrils Diari Digital tot un seguit de números i també ha volgut posar en dubte que les obres continuïn, donat que, ara per ara, encara no s'han licitat les obres per a les fases 2 i 3, que s'hauran d'executar de manera conjunta.

Joan M. Culsan explica que va entrar a la junta de l'associació de veïns fa uns 4 anys, i des del principi va lluitar per a la realització d'aquestes obres. Segons explica Culsan, fa uns 3 anys es va aprovar el projecte de remodelació del barri, i des d'un bon principi es va decidir dividir el projecte en dues parts: la fase 1 i, de manera conjunta la fase 2 i 3, "inicialment, el pressupost d'execució de la fase 1 era de 4,2 milions d'euros, tot i que finalment es van adjudicar les obres per un 30% menys d'aquest valor. Així ho va informar l'alcalde als veïns en una reunió informativa realitzada el mes de febrer de 2009. Aleshores, tal com ha apuntat Joan M. Culsan, "li vaig dir a l'alcalde que hi havia rumors que la fase 2 i 3 no es farien. L'alcalde va dir que un cop acabada la primera fase es farien conjuntament les fases 2 i 3 i d'això n'hi ha testimoni escrit". En la darrera reunió del passat dimecres però, la regidora Anna Peláez no va concretar cap data d'inici d'aquestes obres, fet que fa dubtar Culsan que aquestes es tirin endavant. "Volem saber quan començaran les obres, perquè sabem que encara no s'ha fet la licitació. Encara no s'ha posat en marxa el procés administratiu. Quan ells van aprovar la remodelació del barri, ja havien de preveure les partides per a cada any", ha dit Culsan. 

Ball de xifres

Pel que fa al tema de les contribucions especials de les obres de la primera fase, Anna Peláez va comentar en la darrera reunió que encara no s'han realitzat els càlculs de les liquidacions definitives, tot i que aquestes podrien oscil·lar entre els 3.000 i els 16.000 euros aproximadament. Joan M. Culsan ha volgut sortir al pas d'aquestes dades, les quals considera errònies i força allunyades del que finalment, hauran d'assumir els veïns.

Culsan ha volgut precisar aquests números, tenint en compte tota la documentació de la qual disposa. El pressupost d'execució de la primera fase era de 4,2 milions d'euros. D'aquests, 1,9 milions d'euros han de repercutir en contribucions especials: un 60% a càrrec dels veïns i un 40% a càrrec de l'Ajuntament. Així doncs, els veïns havien d'assumir el 60% d'1,9 milions d'euros que eren 1,1 milions d'euros aproximadament i l'Ajuntament havia d'assumir un 40% d'1,9 milions d'euros que eren 770.000 euros. A banda, l'Ajuntament també havia de fer-se càrrec d'altres despeses com els terrenys que toquen a la via per valor de 715.000 euros més totes les despeses de clavegueram, aigua, llum, gas i d'altres conceptes que pujaven als 1,5 milions d'euros. Totes aquestes xifres estan comptabilitzades tenint en compte els 4,2 milions d'euros del pressupost d'execució inicial. No obstant, quan es va fer la licitació de les obres, l'empresa va fer una rebaixa d'un 30%, fet que va fer baixar substancialment les contribucions especials per part d'ambdues parts. D'aquesta manera, els veïns no hauran d'aportar els 1,1 milions d'euros que es van dir en un principi, sinó uns 808.000 euros, gràcies al descompte del 30%.

Per tant, segons ha explicat Culsan, "un xalet individual d'una planta baixa pagarà uns 6.300 euros, mentre que un apartament pagarà uns 2.100 euros". Unes xifres, força allunyades de les que va donar la regidora Peláez el passat 17 de febrer. "Això és espantar a la gent, ja que el màxim que es pagarà per un xalet serà d'uns 6.300 euros. El que tingui un xalet en un xamfrà computarà pels dos carrers, i podria pagar uns 8.400 euros, però no els 16.000 que va dir la regidora".

A banda, Culsan també ha recordat que el març de 2008, l'Ajuntament de Cambrils va rebre un préstec de 6 milions d'euros del FOMIT (Fondo Financiero del Estado para la Modernización de las Infraestructuras Turísticas) del Ministeri d'Indústria, Turisme i Comerç, destinat a les obres del barri de la Llosa, per tal que l'Ajuntament no hagués de demanar un crèdit per assumir la seva part de les obres.

Finalment, l'extresorer també ha comentat que esperen iniciar una recollida de signatures per pressionar l'Ajuntament i que s'executin les obres el més aviat possible alhora que té la intenció de que s'aclareixi tota aquesta qüestió de les xifres.

Comenta aquest article