Cinc especialitats mèdiques es posen en marxa a l'hospital de proximitat
Visita a una de les sales d'oftalmologia de l'hospital de proximitat de Cambrils |
Les especialitats que més es deriven des de l'atenció primària ja s'han posat en marxa a l'hospital de proximitat de Cambrils, que són traumatologia i ortopèdia, oftalmologia, otorinolaringologia, dermatologia, cirurgia menor; i també la càmera no midiàtrica, que fa un diagnòstic de la retinopatia, és a dir, el problema de visió que tenen els malalts amb diabetis. A més, des de fa dos anys, també s'ofereix el servei d'odontologia per a nens d'entre 6 i 10 anys. El pacient, en una primera consulta, es visita amb el seu metge de capçalera i aquest determina si el deriva a l'especialista o bé si ell mateix fa un diagnòstic havent-ho consultat amb l'expert, depenent de la gravetat de la patologia.
La directora de l'hospital Lídia Ríos manifestava ahir durant la presentació de les noves especialitats, que amb aquestes mesures esperen "reduir la llista d'espera", evitant així molts desplaçament a Reus. Una altre fet que ha fet disminuir les visites a l'hospital veí és la posada en marxa del servei de radiodiagnòstic, ja que es fan més de 1.600 radiografies mensuals.
Esperen fer entre 1.000 i 1.200 intervencions quirúrgiques a l'any
En aquests moments, encara resta per inaugurar la sala de rehabilitació, que s'està acabant de moblar a la planta baixa de l'antic CAP i que abans de Setmana Santa podrà començar-se a utilitzar. "Avui dia la rehabilitació s'està fent a la planta superior de l'hospital, amb un servei a l'usuari inferior del que correspon", explicava Ríos. En poc més d'un mes, es posarà en marxa el servei per fer mamografies, que evitarà que més de 3.000 dones s'hagin de desplaçar als serveis reusencs. I ja només per un tema tècnic i de condicionament de la sala, queda inaugurar el quiròfan, que es troba al soterrani de l'equipament. "Hem calculat que es faran entre 1.000 i 1.200 actuacions a l'any, un volum molt important de gent. I anirà a més, perquè la cirurgia major ambulatòria, sense ingrés, cada vegada és més demanada perquè les noves tecnologies són menys agressives i fan que la recuperació sigui més immediata", explicava.
Una plantilla actual de 120 professionals sanitaris
La plantilla actual de l'hospital de proximitat de Cambrils ronda els 120 professionals: 14 metges de família, 4 pediatres, 19 infermeres, 6 metges adjunts d'urgències, 6 tècnics de radiologia, 6 portalliteres i 8 infermeres d'urgències, entre molts altres. En aquests moment, d'especialistes hi ha un traumatòleg, que s'ampliarà aviat a dos; dos dermatòlegs que fan dermatologia general i pediàtrica, un otorinolaringòleg, dos oftalmòlegs, a més de tècnics per ecografies i els que s'han d'incorporar per les mamografies, així com també per l'ampliació de l'àrea quirúrgica. A més, també s'ha de comptar amb el personal de l'àrea de rehabilitació, on hi ha cinc fisioterapeutes amb possibilitat d'incrementar segons la demanda.
Servei d'especialitats només per usuaris de Cambrils
En aquests moments, el servei d'especialistes a l'hospital de proximitat és només destinat als 33.000 usuaris cambrilencs. D'aquesta manera, els habitants de poblacions veïnes com Mont-roig del Camp i el seu nucli Miami Platja, Montbrió del Camp, Vinyols i Hospitalet de l'Infant, són destinats a Cambrils quan la seva patologia és lleu o intermèdia i s'han de realitzar radiografies, és a dir, al servei d'urgències. "Si fos algun problema més greu, el seu metge de capçalera els deriva directament a l'hospital de Sant Joan de Reus, el que tenim de referència", deia la directora.
El servei d'urgències es va posar en marxa el 18 de desembre de 2008, fa poc més d'un any. El passat 2009 es van atendre 56.000 persones, quan per a l'hospital de Reus passen poc més de 70.000. Aquest fet ha suposat que unes 400 persones cada mes s'hagin quedat a urgències de Cambrils en comptes d'anar a Reus, descendint així del 6,5% de gent cambrilenca que anava a l'hospital de Reus fa dos anys, al 4,1% que hi ha en aquests moments.
Pressupost total de 6.460.000 euros
El regidor d'Obres Públiques de Cambrils, Joan Mas, també va ser ahir present en la presentació de les especialitats de l'hospital. Segons va explicar, els quatre anys que han durat les obres ha estat a causa dels "canvis de filosofia d'aquest equipament, ja que primer tan sols havia de ser una ampliació del CAP, i ha acabat esdevenint el primer hospital de proximitat de tot Catalunya". A part segons deia, "el fet de combinar una construcció nova amb la rehabilitació de l'antic CAP, sense deixar de donar el servei a la ciutadania" també ha influït en aquesta llarga durada.
El cost total de les obres de l'hospital ascendeix a 6.460.000 euros, xifra a la que s'ha d'afegir el cost de l'estructura que envolta l'hospital, com voreres, accessos, enllumenat, etc., amb un cost d'uns 800.000 euros més. La Generalitat ha de retornar aquest import a l'Ajuntament en un període de 10 anys, que va començar el passat 2008.
Cambrils triplica la seva població a l'estiu
Robert Benaiges, l'alcalde de Cambrils, va destacar que aquest hospital de proximitat és un "servei necessari i adequat al tipus de ciutat que és Cambrils, que quasi triplica la seva població a l'estiu". Segons el batlle, "el fet de ser pioners en aquest model sanitari és una responsabilitat assumida amb molta il·lusió". Per donar a conèixer exactament el serveis que oferirà, l'Ajuntament de Cambrils i Sagessa, l'empresa que gestiona l'hospital, estan preparant un díptic informatiu que es repartirà per totes les llars de la ciutat. D'altra banda, Benaiges va remarcar la "vocació pel territori" que tindrà el nou hospital, acollint pacients dels pobles veïns com Montbrió del Camp o Mont-Roig del Camp.
Per últim, l'alcalde va destacar que l'Ajuntament de Cambrils ja ha cedit a la Generalitat els terrenys per ubicar a Vilafortuny el futur Centre d'Atenció Primària. Benaiges va incidir en la importància d'aquest nou CAP, ja que Vilafortuny ha esdevingut un nucli important de població a Cambrils.