Apareix la referència més antiga de l'ermita de la Mare de Déu del Camí en un testament de l'any 1205
![]() | Reproducció del pergamí que conté la referència més antiga del santuari de la Mare de Déu del Camí. A dalt, ampliació del lloc del text on trobem el nom del santuari i, a baix, ampliació de la data del document. |
Aquest mes de juny sha conegut una dada rellevant que fa variar els coneixements històrics que fins ara es coneixien sobre el santuari de la Mare de Déu del Camí. A lArxiu Municipal de Reus sha descobert un document, que porta data de l11 dabril de 1205, en el qual se cita el santuari de la Mare de Déu del Camí, la qual cosa converteix aquesta data en la referència més antiga que es té del santuari. Fins ara es tenia com a data més antiga la del 1214 i apareixia en un document duna donació que larquebisbe de Tarragona feia al santuari del Camí per tal dimpulsar-ne el culte. Aquest nou document, doncs, avança 9 anys la referència més antiga que es tenia fins ara del santuari de la Mare de Déu del Camí.
Un testament del segle XIII
El document on ha aparegut aquesta citació és un testament duna dona de Reus anomenada Guillema. En lapartat del testament corresponent a les donacions, entre daltres llocs de culte Guillema dóna 12 diners a Santa Maria del Camí. El text està en llatí i diu literalment et Sancte Marie de Camino, XII denarios. Aquest document forma part del fons de lArxiu Municipal de Reus però fins ara no shavia transcrit, ja que estava en un lloc que no li corresponia. En comptes destar en el lligall dels testaments estava en el lligall de les àpoques i, segons comenta Montserrat Flores, arxivera municipal de Cambrils, làpoca és un document que correspondria als actuals rebuts, un document en el qual es reconeix que algú ha pagat alguna cosa. Aquesta és una documentació que antigament no es mirava gaire ja que la història no donava gaire importància a aquests tipus de detalls. Ara sha trobat perquè sestà fent una revisió general del fons de lArxiu Municipal de Reus. Aquesta revisió sha fet en motiu de lexposició de lArxiu Municipal de Reus que porta per nom Els primers documents reusencs, per tal de commemorar la referència més antiga de Reus en un document que és del 3 de juny de 1154, ara fa 850 anys. Aquesta exposició va obrir portes el passat 7 de juny i estarà oberta fins al proper 17 de setembre.
Donatiu de Reus
El document, a part de donar fe de lexistència de lermita de la Mare de Déu del Camí lany 1205 permet, a més, suposar que en aquell moment ja hi ha un culte amb una certa transcendència, ja que la persona que fa la donació no és una persona de Cambrils sinó de Reus. Segons Montserrat Flores, aquest tipus de donacions les tenim perfectament documentades al segle XIV, per exemple. Hi ha una sèrie de santuaris que són un referent més enllà de la pròpia població i la Mare de Déu del Camí és un daquests santuaris importants, i al segle xiv hi ha moltes donacions de gent de tota la comarca a lermita del Camí. En aquest cas la importància és que estem parlant de lany 1205, a principis del segle XIII, i això és molt aviat. En aquest testament es dóna diners a una sèrie de santuaris de la comarca i, per tant, tenim la temptació de dir que són els santuaris més importants, però ho poden ser per a ella, per motius personals. Altres llocs de la comarca on Guillema va fer donacions són Sant Miquel dEscornalbou, lesglésia de Sant Pere de Reus i lHospital de Reus. A banda, també dóna diners a lArquebisbat, a la Canongia de Tarragona i a lobra de Santa Tecla. Fora de la nostra demarcació també fa donacions a la Mare de Déu de Montserrat i al santuari de Santa Maria de Bleda, al Penedès.
El testament de Guillema, muller de Pere Ferrer
Guillema era lesposa de Pere Ferrer, un senyor de Reus que, a més, era ferrer de professió. Els ferrers eren personatges molt importants entre la societat medieval i cal suposar, doncs, que Guillema era una persona de rellevància dins la societat reusenca. Les donacions a llocs de devoció o bé destinats a obres pies es feien com a redempció dels pecats. Segons explica Montserrat Flores, havent fet les donacions, en el moment de la mort es posaven en marxa una sèrie de bones obres. Lencapçalament del testament de Guillema dóna un motiu concret pel qual redacta el testament: està greument malalta. El text literal daquest encapçalament diu, Com que ningú ha destar sense ordenar els seus assumptes, en nom de Crist jo, Guillema, muller de Pere Ferrer de Reus, afectada per una greu malaltia però amb el seny ple i la memòria íntegra, faig el meu testament. Després del preàmbul, nomena els seus marmessors, és a dir, les persones que hauran dexecutar el testament un cop ella hagi mort i hauran de dur a terme les seves clàusules. En tercer lloc passa a fer unes disposicions en favor de la seva ànima. De manera literal diu que agafa uns diners per a la meva ànima. Això sentèn com una necessitat de fer bones obres per ajudar lànima a esborrar els seus pecats i escurçar el temps de la seva estada al purgatori, és a dir, allò que els historiadors han anomenat la comptabilitat del més enllà. Aquests diners per a la seva ànima són 40 sous, però, pel que es veu, ella no els té en metàl·lic i shauran de treure de les cabres i les ovelles que té a casa. Se suposa que els marmessors hauran de vendre aquestes cabres i ovelles per obtenir aquests diners i després distribuir-los.§ Les donacions§
El sistema monetari més habitual daquell moment era el sistema carolingi que és el de lliures, sous i diners, un sistema de tres monedes de diferents valors. Una lliura són 20 sous i un sou són 12 diners. Les donacions que surten al testament de Guillema són: 20 sous a lhospital de Reus. Aquests sous Guillema els devia a lhospital. Si sobren diners sels quedarà el seu marit, 10 sous que shauran de repartir entre les despeses del seu enterrament, lesglésia de Sant Pere de Reus i el seu capellà, 2 sous a larquebisbe, 2 sous a la mensa canonical, el capítol de canonges de la catedral de Tarragona, 12 diners a lobra de Santa Tecla, 6 diners a Santa Maria de Montserrat, 6 diners a la Santíssima Trinitat (no se sap a quina església, ermita o capella es refereix), 12 diners a Sant Miquel dEscornalbou, 12 diners a Santa Maria del Camí, 6 diners a Sant Jordi (no se sap a quina església, ermita o capella es refereix), 12 diners a Santa Maria de Bleda, 2 sous als malalts de Reus, 12 diners a cadascun dels quatre preveres que esmenta, 6 sous a Ramon clergue pobre, 4 sous a Ermessenda que viu a casa de latorgant i la resta, que es destini a la seva sepultura. Més avall també mana que un dels seus fills i els seus descendents donin cada any un quartà doli a la casa dels malalts de Reus. Després daquest apartat referent a les donacions, Guillema concedeix al seu marit potestat sobre tots els seus béns. Els podrà tenir mentre visqui, amb la condició que no es torni a casar. Quan el marit es mori els béns de Guillema shauran de dividir entre els seus sis fills. Tot seguit va enumerant quins són aquests béns: una senyoria, diversos edificis a Reus, diversos grups de cases a Tarragona, uns tributs que cobra, un farraginal i camps amb arbres, i també disposa de quina manera shan de repartir. Lúltima part del document inclou la data cronològica del document, les diferents signatures de Guillema i els marmessors que no són autògrafes, i la signatura de lescrivent. En aquest cas es tracta de Gerard, que exerceix descrivent en nom del cambrer, un dels senyors de Reus.