Les vivències dels armats de Reus i de Cambrils centren el preàmbul dels actes de Setmana Santa
Lluís Rovira, Àngel Vallverdú i Mariano Gil en la xerrada sobre armats celebrada ahir al migdia a l'ermita de la Mare de Déu del Camí |
Una taula rodona centrada en què és i què representa ser armat va protagonitzar la xerrada que va tenir lloc ahir, a quarts d'una del migdia, a l'ermita de la Mare de Déu del Camí, dins els actes previs a la celebració litúrgica de la Setmana Santa. En aquesta ocasió, la Congregació de la Puríssima Sang va ser l'entitat encarregada d'aquest acte, emmarcat dins el cicle iniciat ara fa dos anys i que porta el nom d'Altres Mirades.
Aquestes altres mirades van fixar la vista en el tema dels armats i les explicacions van ser protagonitzades per Mariano Gil, capità manaia dels Armats de la Reial Congregació de la Puríssima Sang de Reus i per Àngel Vallverdú, capità dels Armats de la Congregació de la Puríssima Sang de Cambrils. L'acte va ser presentat i moderat pel director de Revista Cambrils, Lluís Rovira. Cal dir que també estava prevista la presència d'algun representant dels Armats del Pla de Santa Maria però a l'hora de la veritat no va venir ningú. Precisament ahir hi havia trobada d'armats de les comarques meridionals a l'Arboç del Penedès i la colla del Pla de Santa Maria hi va ser present sense que pogués enviar cap representant a la xerrada.
Grup d'armats des del 1705
Les explicacions dels representants dels armats de Reus i de Cambrils van servir per a que el públic present a l'Ermita se'n fes una idea d'aquesta activitat lligada a la Setmana Santa i que, en el cas de Reus, té una tradició molt antiga ja que van néixer l'any 1705. Els grup d'armats de Reus el composen una trentena de persones i porten una intensa activitat ja que a part de custodiar el Sant Sepulcre tots els diumenges de Quaresma encapçalen totes les processons que es fan durant la Setmana Santa a Reus. En aquest sentit i tal i com es va fer públic ahir, cal dir que els armats de Cambrils han estat convidats a participar a la processó del Sant Penediment de Reus, el Dimecres Sant.
A banda dels trets particulars de cadascuna de les formacions d'armats, Mariano Gil i Àngel Vallverdú van aportar molta informació relacionada amb aquesta tradició tan antiga i fortament arrelada a moltes poblacions catalanes i, de manera especial, a les comarques tarragonines.