Cultura

Pius Alibek: "L'home dibuixa fronteres i l'art, la cuina i les paraules les traspassen sense demanar visat"

Per Berta Ruiz

Pius Alibek, a l'esquerra, va ser ahir el protagonista d'una nova sessió de l'Antena del Coneixement

En el marc del programa d'activitats de l'Antena del Coneixement de la URV a Cambrils, el Centre Cultural i Ocupacional va acollir ahir a la tarda una xerrada sobre "Gastronomia, cultura i mestissatge", a càrrec del filòleg, escriptor i restaurador iraquià, Pius Alibek.

"La cultura és tot allò que emociona els homes"

Pius Alibek va atendre a Revista Cambrils Diari Digital i va donar alguns detalls de la seva exposició. Una xerrada que va tenir com a eix principal el tema de la interacció entre les diferents cultures i l'intercanvi entre aquestes. Tal com va dir, "hi ha una cosa que jo sempre repeteixo que és que: l'home dibuixa fronteres i l'art, la cuina i les paraules les traspassen sense demanar un visat. La cultura reclama constantment que s'esborrin aquestes fronteres". Segons va manifestar Pius Alibek, "la cultura és un cúmul de coses, és llengua, és literatura, és poesia, és música, és cuina, és tot allò que emociona els homes és cultura. La cultura no és un invent extraordinari, sinó és la vida quotidiana".

La riquesa del mestissatge

D'altra banda, Pius Alibek va explicar que fruit d'aquest mestissatge, la gastronomia del món s'enriqueix i guanya en valor. "Tot el que és mestissatge és riquesa. L'or de 24 quirats és tou i es pot trencar amb els dits, però una barreja d'or amb una mica de plata o coure és sòlida i dura. El mestissatge és essencial. L'home no pot viure sense el mestissatge, sense barrejar-se els uns amb els altres. Aquest és un fet que hauríem de fomentar per sentir-nos millor, per sentir-nos més rics", va afegir Alibek.

Pius Alibek és filòleg i restaurador iraquià d'ètnia assíria. Va estudiar filologia anglesa a Bagdad i després va continuar estudiant a Londres. L'any 1981 va arribar a Barcelona, on va dedicar-se a l'ensenyament d'idiomes. Des de l'any 1997 regenta el popular restaurant Mesopotàmia, al carrer Verdi de Barcelona, especialitzat en cuina de l'Iraq. Durant les mobilitzacions contra la guerra de l'Iraq de l'any 2003, va convertir-se en tot un referent de lluita per la pau, democràcia i civisme. L'any 2004 va rebre, la Medalla d'Honor de Barcelona, mentre que aquest mateix any ha publicat en català el llibre "Arrels nòmades".

Comenta aquest article