Cambrils acull una trobada internacional de l'art marcial japonès, Nanbudo
![]() |
Un moment d'una de les classes, el passat dissabte al matí |
L'Associació Catalana de Nanbudo va organitzar durant tot aquest passat cap de setmana a Cambrils, per primera vegada a la demarcació de Tarragona, un stage internacional d'aquest art marcial. A la trobada hi va ser present el mestre fundador del Nanbudo, el japonès Doshu-Soke Yoshinao Nanbu, el qual realitza cursos i classes magistrals arreu del món. L'estada, que va allargar-se des del passat divendres 26 de març fins ahir diumenge, va tenir lloc a les instal·lacions de l'hotel Pueblo ElDorado Playa i va comptar amb la participació d'una seixantena de practicants del Nanbudo vinguts d'arreu del món com Japó, Marroc, Eslovènia, Noruega, França, Croàcia, Canadà i de la resta de l'Estat.
Presència del mestre fundador
Un dels organitzadors de la trobada, delegat provincial de l'Associació Catalana de Nanbudo a Tarragona i professor de Nanbudo al Club Nanbudo Ki de Reus Raül López va explicar a Revista Cambrils Diari Digital alguns detalls d'aquesta trobada internacional. Segons va comentar, aquest art marcial va néixer arrel de les experiències personals del seu creador, Doshu-Soke Yoshinao Nanbu, nascut a la ciutat japonesa de Kobe fa 65 anys, tot i que des de fa uns anys està instal·lat a França. En la seva trajectòria, Doshu-Soke Yoshinao Nanbu va ser expert en les arts del judo, el kendo esgrima japonesa, l'Aikido camí del Ki, és a dir, de l'energia i el Kobudo, armes tradicionals japoneses. Va ser en el karate però, on va trobar el seu mitjà d'expressió. Va ser deixeble dels mestres fundadors més importants del món i va ser l'encarregat de difondre per Europa l'estil Shukokai. No obstant, segons va explicar Raül López, "fa uns 30 anys va crear un nou art: el Nanbudo, ja que va adonar-se que el treball del karate resultava força violent i rígid per al cos". De fet, el Nandubo es defineix com un mètode marcial, gimnàstic i terapèutic. Des d'aleshores, el mestre fundador d'aquest art marcial dóna classes internacionals i el Nanbudo segueix progressant, gràcies al suport d'un equip d'investigadors que treballen paral·lelament amb el mestre Nanbu.
Durant la trobada a Cambrils, el mestre va aprofitar per a pujar de graus alguns membres de l'Associació Catalana de Nanbudo. Així doncs, a partir d'ara hi ha dos nous cinturons negres, els de Javier Ortega i Carlos Hidalgo de Barcelona; un nou 6è Dan a Lleida per a Eusebi Valera i la pujada a 3er Dan per al delegat de l'Associació Catalana de Nanbudo a Tarragona, Raül López.
Un art basat en tres parts: una part marcial, terapèutica i mental
Tal com va detallar López, el Nanbudo té tres parts fonamentals: una part marcial (Bu Do Ho), a través d'un sistema d'interacció amb l'oponent basat en esquivar i contraatacar. En aquest àmbit es realitzen projeccions, tècniques de mà i tècniques de cames, tècniques al terra o luxacions. La segona part d'aquest art es basa en un treball per a la salut física (Ki Do Ho). Aquest àmbit busca potenciar la salut i la força a través d'exercicis gimnàstics respiratoris i energètics, tot reeducant la postura del cos per aconseguir més efectivitat sobre els músculs i la columna vertebral. El tercer aspecte fonamental del Nanbudo és l'àmbit mental (Noryoku Kaihatsu Ho), a través d'aspectes filosòfics de comprensió del món, utilitzant la meditació o la concentració.
El camí del Nanbudo és seguit a més de 25 països de tot el món, amb més de 15.000 practicants. L'Associació Catalana de Nanbudo va crear-se l'any 1999 a Barcelona, i té delegacions a les quatre demarcacions catalanes. A la demarcació de Tarragona, hi ha el Club Nanbudo Ki de Reus des de fa 3 anys, amb Raül López com a professor. El club reusenc compta amb una vintena de seguidors, tot i que l'objectiu segons va manifestar López, "és seguir treballant per expandir-nos".