Esports

Cambrils acull una trobada internacional de l'art marcial japonès, Nanbudo

Per Berta Ruiz

Un moment d'una de les classes, el passat dissabte al matí

L'Associació Catalana de Nanbudo va organitzar durant tot aquest passat cap de setmana a Cambrils, per primera vegada a la demarcació de Tarragona, un stage internacional d'aquest art marcial. A la trobada hi va ser present el mestre fundador del Nanbudo, el japonès Doshu-Soke Yoshinao Nanbu, el qual realitza cursos i classes magistrals arreu del món. L'estada, que va allargar-se des del passat divendres 26 de març fins ahir diumenge, va tenir lloc a les instal·lacions de l'hotel Pueblo ElDorado Playa i va comptar amb la participació d'una seixantena de practicants del Nanbudo vinguts d'arreu del món com Japó, Marroc, Eslovènia, Noruega, França, Croàcia, Canadà i de la resta de l'Estat.

Presència del mestre fundador

Un dels organitzadors de la trobada, delegat provincial de l'Associació Catalana de Nanbudo a Tarragona i professor de Nanbudo al Club Nanbudo Ki de Reus –Raül López– va explicar a Revista Cambrils Diari Digital alguns detalls d'aquesta trobada internacional. Segons va comentar, aquest art marcial va néixer arrel de les experiències personals del seu creador, Doshu-Soke Yoshinao Nanbu, nascut a la ciutat japonesa de Kobe fa 65 anys, tot i que des de fa uns anys està instal·lat a França. En la seva trajectòria, Doshu-Soke Yoshinao Nanbu va ser expert en les arts del judo, el kendo –esgrima japonesa–, l'Aikido –camí del Ki, és a dir, de l'energia– i el Kobudo, armes tradicionals japoneses. Va ser en el karate però, on va trobar el seu mitjà d'expressió. Va ser deixeble dels mestres fundadors més importants del món i va ser l'encarregat de difondre per Europa l'estil Shukokai. No obstant, segons va explicar Raül López, "fa uns 30 anys va crear un nou art: el Nanbudo, ja que va adonar-se que el treball del karate resultava força violent i rígid per al cos". De fet, el Nandubo es defineix com un mètode marcial, gimnàstic i terapèutic. Des d'aleshores, el mestre fundador d'aquest art marcial dóna classes internacionals i el Nanbudo segueix progressant, gràcies al suport d'un equip d'investigadors que treballen paral·lelament amb el mestre Nanbu.

Durant la trobada a Cambrils, el mestre va aprofitar per a pujar de graus alguns membres de l'Associació Catalana de Nanbudo. Així doncs, a partir d'ara hi ha dos nous cinturons negres, els de Javier Ortega i Carlos Hidalgo de Barcelona; un nou 6è Dan a Lleida per a Eusebi Valera i la pujada a 3er Dan per al delegat de l'Associació Catalana de Nanbudo a Tarragona, Raül López.

Un art basat en tres parts: una part marcial, terapèutica i mental

Tal com va detallar López, el Nanbudo té tres parts fonamentals: una part marcial (Bu Do Ho), a través d'un sistema d'interacció amb l'oponent basat en esquivar i contraatacar. En aquest àmbit es realitzen projeccions, tècniques de mà i tècniques de cames, tècniques al terra o luxacions. La segona part d'aquest art es basa en un treball per a la salut física (Ki Do Ho). Aquest àmbit busca potenciar la salut i la força a través d'exercicis gimnàstics respiratoris i energètics, tot reeducant la postura del cos per aconseguir més efectivitat sobre els músculs i la columna vertebral. El tercer aspecte fonamental del Nanbudo és l'àmbit mental (Noryoku Kaihatsu Ho), a través d'aspectes filosòfics de comprensió del món, utilitzant la meditació o la concentració.

El camí del Nanbudo és seguit a més de 25 països de tot el món, amb més de 15.000 practicants. L'Associació Catalana de Nanbudo va crear-se l'any 1999 a Barcelona, i té delegacions a les quatre demarcacions catalanes. A la demarcació de Tarragona, hi ha el Club Nanbudo Ki de Reus des de fa 3 anys, amb Raül López com a professor. El club reusenc compta amb una vintena de seguidors, tot i que l'objectiu segons va manifestar López, "és seguir treballant per expandir-nos".

Comenta aquest article