El periodista falsetenc Toni Orensanz presenta el seu llibre "El Falsari", un recull de relats d'històries mediterrànies
Un moment de la presentació del llibre amb Toni Orensanz i Rosa M. Fusté, ahir al vespre al Centre Cultural |
En el marc del programa "Dies de llibres a Cambrils", l'escriptor, periodista i guionista falsetenc Toni Orensanz va presentar ahir al vespre al Centre Cultural i Ocupacional el seu llibre "El Falsari". L'acte de presentació va anar a càrrec de Rosa M. Fusté.
Històries de la Mediterrània
"El Falsari" tal com va definir Orensanz a Revista Cambrils Diari Digital, "és un llibre de relats, d'històries suposadament intranscendents que en aquest cas passen a Falset, però crec que tenen la virtut de que poden haver passat a qualsevol lloc de la Mediterrània. Passen a Falset, però poden haver passat a Cambrils a Tortosa, o fins i tot en algun poble d'Itàlia o de Grècia. Són històries de la Mediterrània que estan inspirades en aquests personatges que hi ha a tots els pobles i dels quals tots hem sentit explicar històries". Segons va descriure el periodista falsetenc, "gairebé tots els relats estan basats en personatges que han existit o que existeixen, però el títol "El Falsari ja ve a ser tota una declaració d'intencions, és a dir, em dedico a jugar amb una matèria primera que és propera i és real però en la qual jo em permeto inventar. Penso que això ja passa en moltes històries de poble que, al final es difícil saber què és veritat i què és mentida, però les històries continuen explicant-se".
Un recull de 17 relats
Aquest llibre és un recull de 17 relats, històries independents. "La majoria busquen deixar un bon regust de boca, busquen el somriure i busquen riure a partir de determinats episodis. Tot i que n'hi ha algunes més dures, sempre insisteixo en aquell punt en què el lector no sap si allò és veritat o és mentida, si va passar o no. En molts casos parteixo de fets reals que es poden trobar a la premsa a finals del segle XIX o principis del segle XX. Utilitzo una mica la tècnica narrativa de les llegendes urbanes".
Pel que fa a la localització i proximitat de les seves històries, Orensanz va comentar que, "jo sóc un periodista local. A mi m'agraden els fets de proximitat i les meves històries gairebé sempre parteixen d'alguna cosa que t'explica algú. Jo estic convençut que hi ha grans històries a tot arreu, però ens hem acostumat a que les grans històries passen a Manhattan, a París o la diagonal de Barcelona, però realment hi ha personatges i històries universals a tot arreu. La diferència és qui l'explica i qui mira".