Informació general

ICV recolza la consulta del 25 d'abril però puntualitza que "no és el mateix preguntar per la independència que per l'autodeterminació"

Per Redacció

ICV ha volgut posicionar-se respecte la consulta per la independència que es farà a Cambrils el proper 25 d'abril, donant-li el seu suport, tot i que amb matisos. Segons un comunicat emès pel partit polític, consideren que aquest debat sobre el futur de Catalunya s'ha d'afrontar, però creuen que s'ha de fer amb "reflexió i anàlisi de la situació actual". En aquest sentit, manifesten que "no és el mateix plantejar una consulta directament sobre la independència que sobre l'autodeterminació. La primera opció -evidentment que legítima- prejutja un determinat camí. En canvi, la segona -que és la que defensa ICV- comporta reconèixer el dret a l'autodeterminació del nostre país, la capacitat de Catalunya de decidir el seu futur sense cap limitació. Però també significa poder optar entre diverses alternatives: que Catalunya sigui una simple regió, que continuï com a comunitat autònoma, que tingui un Estat propi amb una relació federal o confederal amb l'Estat espanyol, o finalment que esdevingui un Estat independent. La població hauria de poder analitzar i debatre les diverses alternatives amb llibertat d'expressió per a totes".

En tot cas, aclareixen que ICV és partidari a la via que permeti reafirmar-se com a nació i que compti amb un suport majoritari de la població i "no provoqui traumes entre les classes populars" que viuen i treballen a Catalunya.

"ICV sempre defensarà el dret a opinar"

En el comunicat, Iniciativa deixa clara la seva posició, assegurant que "sempre defensarà el dret a opinar, de participar i la llibertat d’expressió". A més, el text segueix manifestant que "l’actual Estatut i la via federal són el camí més útil per assolir els objectius nacionals de Catalunya i el punt de trobada de l’àmplia majoria dels catalans i catalanes. També, cal evitar l'apropiació partidista d'un dret col·lectiu com és el dret d'autodeterminació".

Finalment, ICV apunta que "les institucions públiques han de facilitar que la ciutadania pugui promoure també consultes sobre qüestions polítiques de transcendència especial dins l'àmbit de les competències de la Generalitat i dels ajuntaments".

Comenta aquest article