Cultura

Es presenta el llibre Catedrals del vi, un recull dels cellers i destil·leries més importats de Catalunya

Per Jonathan Galán

Un moment de la presentació del llibre 'Catedrals del vi', el passat divendres

El passat divendres, dia 16, es va presentar el llibre 'Catedrals del vi', escrit per Raquel Lacuesta, David Galí, Anna Isabel Serra i Lluís Melich, documentalistes i experts en història de l’art. Aquest llibre pren el títol de l’exclamació que va fer Àngel Guimerà en entrar en un d’aquests cellers tan colossals: “Això no és un celler, és una catedral del vi”. El llibre és un encàrrec de l’editorial Angle on a través de les seves pàgines ens mostra més de seixanta edificis entre cellers i destil·leries. Com deia l’autora en la presentació: "és una feina de documentació en equip".

El llibre analitza els diferents edificis i intenta explicar el canvi de les barraques i les petites destil·leries particulars a la construcció de grans edificis dedicats a la producció de vi o licor a l’engròs. A la mateixa vegada analitza diferents fets històrics relacionats com: l’efecte de la fil·loxera, la replantació del cep i les polítiques de la Mancomunitat o les posteriors col·lectivitzacions de la CNT o la FAI. Un clar exemple d’aquest cas seria la producció del celler Codorniu.

Modificació del paisatge

Una altra de les coses que es posa de manifest al llibre és el fet de que aquests grans edificis modifiquen el paisatge. L’obra també repassa molts grans arquitectes com Antoni Gaudí o Pere Domènech i Roura, però també altres que destaquen per la seva construcció a les diferents comarques catalanes.

Alguns d’aquests exponents serien Cèsar Martinell, Bernardí Martorell i Enric Catà, entre molts altres. Finalment, per concloure l’acte, es va fer una menció especial a la l’actual Museu Agrícola, antiga cooperativa, obra de Martorell, on es van analitzar les diferents parts i els elements constructius.

Comenta aquest article