Informació general

Debat i intercanvi d’experiències al voltant de la sostenibilitat i l’Agenda 21

Per Lluís Rovira i Barenys

Josep M. Tost, alcalde de Riudecanyes, en un moment de la seva intervenció dins les jornades

Sota el nom genèric de Turisme i urbanisme sostenible es van desenvolupar, els passats 5 i 6 de maig, unes jornades impulsades per la Regidoria de Turisme i que s’emmarcaven dins el Pla d’Excel·lència Turística. El Centre Cultural i Ocupacional va ser el marc escollit per a la realització d’aquestes jornades que van abraçar un ampli ventall de temes i en les quals hi van intervenir destacats ponents. Les jornades es van dividir en quatre mòduls. El primer, que va estar moderat per Salvador Anton, professor de la URV, tractava de planificació i turisme, i va comptar amb les ponències de José Antonio Donaire, de la Universitat de Girona; de Joan Maties, de Bureau Veritas; Marien André, de la facultat de Ciències Econòmiques i Empresarials de la UB, i d’Ana Navarro, del grup Galgano. El segon mòdul tenia com a títol general “Mobilitat sostenible” i va estar moderat per Joan Romeu, del Club Nàutic de Tarragona. Hi van intervenir Paco Medina, de l’Associació per a la Promoció del Transport Públic i Jytte Thomsen, de Mobilitas. “Un ús sostenible dels recursos” era el títol del tercer mòdul, que va estar moderat per Ricard Massot, d’Innova. En aquest apartat hi van intervenir Carmona Vázquez, de l’Agència de l’Energia de l’Ajuntament de Sevilla, i Carme Hilario, de l’Associació de Professionals dels Espais Verds de Catalunya.

Segona jornada

El 6 de maig es va desenvolupar el quart mòdul sota el títol “Urbanisme i Agenda 21 local” i va estar moderat per Josep M. Valls, secretari de l’Ajuntament de Cambrils. Hi van intervenir Josep M. Tost, alcalde de Riudecanyes; Estanislau Roca, arquitecte i professor de l’ETSAB; Maria Garcia, de la Diputació de Barcelona; Josep Bargalló, regidor de Medi Ambient de l’Ajuntament de Torredembarra; Carolina Suau, coordinadora de l’Agenda 21 de l’Ajuntament de Calvià, i Ramon Folch, d’ERF.

Urbanisme imparable

Francesc Garriga, regidor de Turisme, considera imprescindible fer un debat al voltant d’aquests temes tan essencials en una població com Cambrils, “a Cambrils l’urbanisme segueix una evolució imparable. Hem de tenir clar cap on va i cap on volem que vagi. Si s’ha d’aplicar un urbanisme sostenible primer s’ha de preveure. A través de jornades d’aquest tipus es pot comptar amb l’experiència d’altres municipis. És important, sobretot, l’intercanvi d’experiències amb municipis que ja han iniciat el procès d’Agenda 21”.

§ Estanislau Roca, arquitecte urbanista “A Catalunya, en 20 anys s’ha consumit tant de sòl urbà com en els 2.000 anys anteriors”§

El prestigiós arquitecte Estanislau Roca va ser un dels ponents de les jornades per tractar d’urbanisme i sostenibilitat. Roca va dir que s’havia de fer una reflexió general de la forma de creixement que s’ha seguit en els darrers 20 anys, “el creixement de la ciutat difusa i extensiva és una equivocació, ja que ha consumit la major part de sòl del nostre territori, que és escàs i limitat. És la forma de creixement que consumeix més sòl i que després tindrà un cost de manteniment i de sostenibilitat més gran”, va manifestar. Roca aporta una dada concreta, en els darrers 20 anys, a Catalunya, s’ha consumit tant de sòl com en els 2.000 anys anteriors, “als anys 80 hi havia un número d’habitants i unes hectàrees concretes de sòl urbà ocupades. En aquests moments s’ha consumit una superfície igual a la que hi havia llavors i som gairebé els mateixos habitants”. Estanislau Roca tampoc defensa una ciutat supercompacta “sinó que s’ha de buscar una densitat moderada, amb uns criteris de pensar què serà després de fer-se una nova promoció, com es mantindrà, com funcionarà la ciutat. I, també, des del punt de vista de la mobilitat.

Parc Samà

“No estic massa a favor dels camps de golf perquè sempre hi ha una operació immobiliària al darrere”. Així es va expressar al ser preguntat sobre el projecte del Parc Samà. També va dir que s’havia de tenir molt en compte els valors patrimonials del sòl, la seva riquesa edafològica, hidrològica i mirar de no malmetre’l.

§ L’experiència de l’Agència de l’Energia de Sevilla a les jornades§

Dins l’Ajuntament de Sevilla hi ha l’Agència de l’Energia. Funciona com un servei municipal més i és el responsable de la gestió energètica tant del mateix Ajuntament com de la resta de la ciutat. El senyor Carmona Vázquez, tècnic d’aquesta agència, va ser present a les jornades per explicar l’experiència de funcionament d’aquesta agència que està en actiu des de l’any 1997 i desenvolupa la seva tasca en base a dues eines, la planificació energètica i l’ordenança per a la gestió local de l’energia, “el Pla Energètic de Sevilla és l’instrument de planificació on es decideixen les actuacions a fer a mig i a llarg termini. L’ordenança és l’instrument legislatiu que ens permet funcionar”. Segons va dir Carmona, aquesta ordenança és pionera a Espanya “ja que no és només una ordenança solar que obliga la instal·lació de panells solars sinó que va més enllà i és un reglament intern des del punt de vista energètic”. Per tot això, segons Carmona, Sevilla és capdavantera a Europa al disposar de més metres de cèl·lules fotovoltàiques instal·lades, “el 2006 es preveu que hi hagi instal·lats 500 kW en edificis públics de l’Ajuntament”.

§ Es presenten els estudis realitzats en el marc de l’Agenda 21§

Ramon Folch i Josep M. Palau durant la presentació dels estudis englobats a l’Agenda 21
Aprofitant la celebració de les jornades de turisme i urbanisme sostenible, es va fer la presentació dels estudis realitzats en el marc de l’Agenda 21 de Cambrils. En total s’han fet set estudis, que tracten de l’aigua, l’energia, el soroll, la mobilitat, els valors naturals, els residus i l’impacte de les activitats econòmiques. Aquesta presentació va anar a càrrec de Ramon Folch. Els diferents estudis van ser comentats pels representants de les diferents empreses que els havien realitzat.

Diagnosi del procés

Ramon Folch va dir que ara, amb la informació que aporten aquests estudis, s’éstà en condicions de fer una diagnosi i va recordar que l’Agenda 21 no és un document concret, “és un procés complex que passa per tot un seguit de fases; obtenció d’informació, anàlisi, diagnosi, valoració i, finalment, dissenyar el pla d’acció que la societat vol fer”. Ramon Folch va recordar que tot aquest procés fa un any i mig que s’ha iniciat i que queda molt camí per fer. Els diferents estudis que s’han presentat es troben a disposició de qui els vulgui consultar.

Comenta aquest article