Els veïns de diferents barris cambrilencs i l'alcalde es reuneixen per tractar la pujada de l'IBI
Imatge d'arxiu d'una de les reunions entre veïns. A la taula, diferents membres de l'entitat veïnal del Molí de la Torre; al centre, el seu president, Mariano Pérez |
Una vintena de veïns de vuit associacions cambrilenques es van reunir el passat dilluns des de les 19 a les 22 hores del vespre per tractar diferents temes relacionat amb els impostos i, sobretot, respecte la pujada que ha patit l'Impost de Béns Immobles (IBI) durant els darrers anys. Les entitats van ser les de Vilafortuny, els Ametllers, Molí de la Torre, Tàrraco, Pinaret, el Regueral, el Port i Nou Cambrils. L'IBI va centrar bona part de la trobada, tot i que ja per l'any vinent la pujada ja està establerta en un 4,4%, i pel següent, el 2011, es congelarà.
Segons ha explicat a Revista Cambrils Diari Digital el president de l'associació de veïns del Molí de la Torre Mariano Pérez, l'ambient de la reunió va ser bo, tot i que hi va haver algunes "desavinences" amb l'alcalde Robert Benaiges en referència a unes declaracions que va fer en premsa, en les que assegurava que "els veïns del Molí de la Torre no s'haurien de queixar tant perquè són un dels barris privilegiats de Cambrils", fent referència a què la despesa mitjana d'un ciutadà cambrilenc és de 1.366 euros anuals en concepte de manteniment de l'espai públic, neteja viària, deixalleria, recollida selectiva o serveis de seguretat i viabilitat; quan els veïns del Molí de la Torre suposen una despesa de 1.741.
Per la seva part, segons ha manifestat la regidora d'Hisenda Anna Peláez, que també estava present en aquesta reunió que va durar tres hores, l'alcalde també es mostrava "dolgut" perquè els veïns van anar primer a parlar amb els mitjans de comunicació sobre la seva disconformitat amb l'IBI abans de parlar-ho amb el mateix Ajuntament. Tot i així, assegura, que va ser una "trobada molt constructiva" i en la que es va fomentar la participació de cara a propers anys. "Per primera vegada vam poder seure a la mateixa sala i vam poder tractar el tema dels tributs, que preocupen molt a la gent. Creiem que és un procés molt bo i que permet el tu a tu amb els veïns", diu la regidora. Per tant, a partir d'ara, la regidora s'ha compromès a mantenir reunions amb els veïns sempre que vulguin conèixer qualsevol aspecte sobre la seva àrea.
Un rebut d'IBI que s'ha multiplicat per dos en 12 anys
Mariano Pérez va mostrar amb un rebut de 2009 i un de fa 12 anys de la mateixa vivenda que l'import del rebut s'ha multiplicat per dos. "Creiem que és una pujada excessiva", diu el veí, tot i que el govern local els manifestava que la pujada d'aquest impost ja es va establir en el pla de mandat i és el que s'està complint. Tot i així, l'alcalde els va afirmar que l'any 2011 no pujaria. Mariano Pérez, per la seva banda, deia que l'alcalde els va argumentar que "com que hi havia menys ingressos a l'Ajuntament, volien mantenir el mateix nivell de serveis que hi havia fins ara".
Més interrelació amb el Consell de Barris
Robert Benaiges va proposar als veïns que creessin una comissió de seguiment d'impostos, tot i que els representants veïnals es van oposar manifestant que aquesta no era la seva feina, i que ells no entenien de números, sinó que allò que sabien era el que sortia de la seva butxaca. Per això, van arribar a l'acord que el Consell de Barris seria l'òrgan municipal que informaria a les entitats veïnals de quins eren els processos fiscals al llarg de l'any i quin és el període oficial per entrar a l'Ajuntament al·legacions si no estiguessin d'acord amb alguna qüestió.
Segons Pérez, també es va posar sobre la taula una futura revisió cadastral, que tot i que no se sap quants anys passaran fins que s'efectuï, s'ha de portar a terme perquè l'actual té ja 14 anys. El cadastre determina el valor dels immobles, motiu pel qual de ben segur que quan es faci pujarà l'import a pagar per cada un dels veïns. Per què l'impacte als ciutadans no sigui tan gran, quan arribi el dia, i governi el partit polític que governi, per llei poden aplicar un corrector per rebaixar o calibrar la base imponible de l'IBI, tal com ha corroborat la regidora d'Hisenda.
Tot plegat, sembla que s'han acostat posicions entre govern i entitats veïnals amb la voluntat de crear un procés més participatiu en el que a impostos es refereix. Segons el president del Molí de la Torre, entitat que havia avançat que faria mobilitzacions si no aconseguien una solució a aquest tema, assegura que de moment no hi haurà cap pas més endavant sinó que treballaran més als Consells de Barris per fer arribar al govern totes les seves propostes.