El poeta, traductor i assagista madrileny Luis Alberto de Cuenca repassa la seva trajectòria a l'Aula de Poesia
Ramón García Mateos i Luis Alberto de Cuenca, en la darrera sessió de l'Aula de Poesia, el passat divendres al centre Les Basses |
Seguint amb l'àmplia programació de l'Aula de Poesia de l'Antena del Coneixement de la URV a Cambrils, el passat divendres 7 de maig a la tarda al centre Les Basses va tenir lloc una nova trobada poètica. En aquesta ocasió es va comptar amb la destacada presència de Luis Alberto de Cuenca, poeta, traductor i assagista, nascut a Madrid l'any 1950. En la seva dilatada trajectòria, de Cuenca va ser director de la Biblioteca Nacional, director del Consejo Superior de Investigaciones Científicas (CSIC) i Secretari d'Estat de Cultura. A banda, Luis Alberto de Cuenca és un membre destacat dels poetes de la seva generació, caracteritzat per cultivar tant les formes clàssiques com les modernes, evolucionant cap a una fórmula molt personal, tal com va destacar el director de l'Antena del Coneixement de la URV durant la seva presentació, Ramón García Mateos. En la seva obra poètica destaquen "Los retratos" de 1971, "Elsinore" de 1972, "Scholia" de 1978, "Necrofilia" de 1983, "El otro sueño" de 1987 o "El hacha y la rosa" de 1993. Aquest poeta madrileny també ha traduït textos d'Homer, Eruípides, Calímaco o Charles Nodier. A més de la seva obra com a poeta, assagista i filòsof, també destaca la seva faceta com a lletrista musical. Són seves algunes de les lletres més conegudes del grup de rock la Orquesta Mondragón, mentre que altres poemes seus també han estat musicats per Gabriel Sopeña i interpretats pel cantant Loquillo.
Un "intel·lectual polièdric"
El director de l'Antena del Coneixement de la URV Ramón García Mateos va definir-lo com un "intel·lectual polièdric", ja que no només s'ha dedicat a la poesia i la literatura, sinó que també ha treballat en el món del còmic, de la filosofia o de la música. Segons va dir García Mateos, "Luis Alberto de Cuenca és un poeta capaç d'ocupar un espai propi i molt personal. Ell té una poètica molt culturalitsta, en la qual barreja la cultura clàssica amb la cultura popular. Ha aconseguit fer-se amb una veu pròpia, amb la qual tothom reconeix el seu estil personal". Després de les paraules de presentació de García Mateos, Luis Alberto de Cuenca es va mostrar molt content d'estar per primera vegada a Cambrils, un lloc el qual va definir com a "deliciós i privilegiat", i va manifestar "sentir-se feliç de poder compartir unes hores de poesia amb els presents". La seva sessió va encetar-se amb una primícia, la lectura d'un fragment del seu darrer llibre que encara no ha vist la llum. El nou llibre de De Cuenca es publicarà aquest mateix mes de maig i porta per títol "El reino blanco". El poeta madrileny va definir la seva darrera obra com un llibre "molt simbolista i misteriós". Luis Alberto de Cuenca va llegir unes línies d'aquest darrer treball i va completar la sessió amb la lectura d'alguns dels seus poemes més destacats.