Informació general

La sobreexplotació petroliera internacional i el seu impacte ambiental a l'Amazònia equatoriana centren una xerrada de les Jornades Interculturals

Per Berta Ruiz

Un moment de la xerrada sobre els Drets Humans i ambientals a l'Amazònia Equatoriana

En el marc de les vuitenes Jornades Interculturals i Solidàries, ahir a la tarda al Centre Cultural i Ocupacional van tenir lloc dues activitats: en primer lloc, una xerrada sobre els Drets Humans i ambientals a l'Amazònia Equatorial i després, una taula rodona sobre l'Àfrica. La xerrada sobre els Drets Humans i les negligències ambientals a l'Amazònia Equatoriana va anar a càrrec de la presidenta del Comitè de Drets Humans d'Orellana –Rosa Catalina Alvarado–, una membre de l'organització INRED –Melida Pumalta– i Alfonso González, com a membre d'Enginyers sense Fronteres, el qual va ser l'encarregat d'encetar l'acte.

Problemes ambientals per la sobreexplotació de petroli a l'Equador

En la seva intervenció, Rosa Alvarado va explicar els problemes que l'extracció de petroli provoca en algunes regions de l'Equador, especialment a les zones de l'Amazònia. Concretament, va parlar del cas del parc nacional Yasuni, reserva de la biosfera. En aquest territori hi ha tot un seguit de pous petroliers que estan sent explotats per nombroses empreses estrangeres. Un del cas, és el de l'empresa Repsol, la qual compta amb 150 pous i una producció de 59.000 barrils de cru. Tal com va explicar Alvarado, aquesta activitat provoca la desforestació, destrueix el medi, contamina i impacta greument a les comunitats, tant econòmicament com socialment. A més, aquestes activitats de sobreexplotació no es reinverteixen a la zona ni milloren les condicions de vida de la gent: el sistema sanitari és molt deficitari i també l'educatiu.

Defensa dels drets humans i ambientals

El Comitè de Drets Humans d'Orellana lluita per la defensa dels drets de la població, humans i econòmics i això ho fa a través de campanyes de sensibilització i de la lluita constant per evitar que aquestes grans empreses petrolieres destrueixin el seu medi natural i ambiental. En aquesta mateixa línia, Melida Pumalta de l'organització INRED, va comentar que ells treballen en l'assessoria jurídica per a la defensa i protecció dels Drets Humans. Tal com va dir, "entenem la naturalesa com a un subjecte que té drets i que se l'ha de protegir i salvaguardar. Les regions més pobres són les més perjudicades, perquè hi ha molta contaminació i la gent es mor".

Després de la xerrada sobre l'Amazònia, també va tenir lloc una taula rodona sobre l'Àfrica. Aquesta va comptar amb diferents representants d'ONG i col·lectius africans.

Comenta aquest article