El Molí de les Tres Eres acull una exposició que presenta documentació i imatges inèdites sobre la història de les masies catalanes i balears
![]() |
Moment de la inauguració, ahir al vespre. D'esquerra a dreta Oliver Klein, Joan Recasens, Montserrat Solà, Gerard Martí i Francesc Garriga |
Des d'ahir mateix i fins el proper 29 d'agost es podrà visitar al Museu Molí de les Tres Eres l'exposició "La vida a pagès. L'estudi de la masia catalana", comissariada per Josep Font i Montserrat Solà, i promoguda per l'Obra Social Caixa Sabadell i l'Obra Social "Sa Nostra" de Caixa Balears, amb la col·laboració del Centre Excursionista de Catalunya i la Diputació de Barcelona. Ahir al vespre tenia lloc l'acte d'inauguració al Molí de les Tres Eres, un acte que va comptar amb la presència del regidor de Cultura Joan Recasens, el regidor de Promoció de Ciutat Oliver Klein, el director del Museu d'Història de Cambrils Gerard Martí i la comissària de l'exposició, Montserrat Solà. Tal com va explicar Solà en la seva petita intervenció explicativa, la mostra pretén divulgar els continguts de l'estudi de la Masia Catalana, que, entre el 1923 i el 1936, va dur a terme el Centre Excursionista de Catalunya sota limpuls del mecenes Rafel Patxot.
Els orígens de l'estudi
LEstudi de la Masia Catalana va ser un projecte ideat i finançat per Rafel Patxot, un dels principals mecenes del segle XX a Catalunya. L'any 1923 va encarregar lEstudi al Centre Excursionista de Catalunya (CEC), que el va elaborar fins al 1936. Aquest estudi, segons va comentar Montserrat Solà, volia ser un document bibliogràfic vers la família rural estable com a base de l'organisme social de l'època. Aquesta recerca es va plantejar a través de diferents àmbits d'estudi com la història, el dret, l'etnografia, l'arquitectura o la geografia, gràcies a una comissió assessora formada per diversos experts en aquestes matèries i amb la direcció tècnica a càrrec de letnòleg Josep Batista i Roca i els arquitectes Josep Danés i Torra i Lluís Bonet i Garí.
Uns fons fotogràfic de més de 7.000 fotografies
Amb l'esclat de la Guerra Civil espanyola, el treball es va interrompre i els seus resultats van ser ignorats fins que lany 1976, per un acord amb els hereus Patxot, el Centre Excursionista de Catalunya va custodiar el fons documental, que ara ja està digitalitzat i es pot consultar. L'estudi està constituït per un fons fotogràfic de 131 àlbums que contenen 7.700 fotografies, classificades en fitxes amb informació de lautor, la referència topogràfica i la data de la imatge, a més de complementar-se amb dibuixos, planimetries de les cases i altra documentació. Les comarques amb més masies documentades són Osona, el Maresme, el Vallès Oriental, el Barcelonès, la Garrotxa i el Baix Llobregat. A la mostra del Molí de les Tres Eres també s'hi ha instal·lat un ordenador en el qual es van succeint les instantànies. Cal destacar que quatre d'aquestes fotografies són de Cambrils.
L'any 2007 es va localitzar la correspondència que havia generat lEstudi. Els resultats daquella investigació han donat de sí la creació d'aquesta exposició itinerant i la publicació del llibre "La vida a pagès. El món perdut de les masies i les possessions de Catalunya i les Balears. Estudi de la Masia Catalana", també sota la coordinació i ledició de Josep Font i Montserrat Solà.
![]() |
Aspecte de l'exposició instal·lada al Molí de les Tres Eres |