Cultura

Manel Tarés publica un article d’història cambrilenca a la revista acadèmica del col·legi de Notaris de Catalunya

Per Redacció



Portada de l'extens article del cambrilenc Manel Tarés publicat pel Col·legi de Notaris de Catalunya
L’historiador cambrilenc Manel Tarés ha publicat un extens article d’història local al número 27è de la revista acadèmica de caràcter anual “Estudis Històrics i Documents dels Arxius de Protocols” que edita el Col·legi de Notaris de Catalunya amb la col·laboració de la Fundació Noguera. Sota el títol “La venalitat dels càrrecs als ajuntaments borbònics: el cas de Cambrils (1741-1748)”, l’article tracta un període convuls de la història local del nostre municipi arran de la posada en venda dels càrrecs municipals (les regidories de l’Ajuntament) per part d'un  monarca borbònic.

L’estudi de la documentació conservada en diversos arxius del país ha permès a l’autor el seguiment detallat del procés d’adquisició d’aquests càrrecs per part d’un conjunt de persones benestants de la vila i els posteriors intents populars de recuperar la titularitat pública dels càrrecs i retornar al sistema anterior de substitució anual. “Va ser un conflicte que va enfrontar les classes més populars contra la gent de negocis, comerciants i artesans, i l’església parroquial contra la comunitat de frares agustins que en aquell període es va instal·lar a l’ermita del Camí, aleshores en procés de construcció”, explica Tarés. “Al final, el poble va haver de pagar el cost de la venda dels càrrecs per retornar al sistema anterior i, tot seguit, la Reial Audiència, l’òrgan de govern a Catalunya, va destapar un sucós episodi de corrupció dels diners públics perpetrat pels destituïts regidors vitalicis”,  continua l’autor.

Manel Tarés: "Estem acostumats que aquests temes continuïn vius"

“Malauradament, estem acostumats que aquests temes continuïn vius avui en dia i és precisament aquest un dels motius pels quals la recerca històrica ens ofereix una perspectiva temporal per diagnosticar les causes i endevinar continuïtats dels defectes dels governs municipals actuals, salvant les distàncies, és clar.” D’altra banda, Tarés pensa que la publicació d’aquest article, que és “un tastet del que ha de ser una publicació monogràfica d’una envergadura més gran”, és una manera de situar la recerca historiogràfica cambrilenca en els cercles acadèmics i professionals, “tal i com ja havíem fet anteriorment amb la presentació de comunicacions en diversos congressos d’història”.
Properament, aquest article serà disponible per a la seva consulta a la Biblioteca Pública Municipal i a l’Arxiu Municipal.

Comenta aquest article