Una campanya de fotogrametria permetrà recrear fidelment en 3D la vil·la romana de la Llosa
Els arqueòlegs Judit Ciurana i Josep Maria Puche, ahir fent les tasques de documentació |
El projecte de documentació del jaciment de la Llosa continua endavant. En aquests moments s'està portant a terme una campanya fotogramètica, que consisteix en documentar els alçats de les estructures que formen part de l'edifici principal de la vil·la romana de la Llosa, que permetrà generar documentació gràfica precisa i molt exacta del jaciment. Es convertirà, per tant, en un eficaç instrument per estudiar l'evolució arquitectònica de la vil·la al llarg dels seus quasi vuit segles de vida. A més, aquesta base fotogramètica permetrà elaborar futures reconstruccions digitals en 3D molt detallades.
Aquest és un pas més dins del pla director marcat per l'Institut Català d'Arqueologia Clàssica (ICAC) per tirar endavant a la zona un parc arqueològic, perfectament documentat. Ahir, a la presentació de la campanya va ser present la directora de l'ICAC, Isabel Rodà, així com el director del projecte científic de la Llosa, Josep M. Macías i la directora de l'excavació, Judit Ciurana.
20 anys de campanyes a la vil·la de la Llosa
L'alcalde de Cambrils, Robert Benaiges, va apuntar que aquesta és "una feina necessària per documentar la vil·la i arribar així als objectius marcats en el pla director". Per la seva part, el director del Museu d'Història de Cambrils, Gerard Martí, va recordar que enguany es compleixen 20 anys de campanyes estivals, majoritàriament excavacions d'estudiants de l'Estat i d'arreu del món durant els mesos de vacances. Enguany, però, toca la feina més científica per començar el camí cap a la museització.
L'espai compta amb 10.000 metres quadrats, dels quals manca encara excavar algunes parts, totes elles detallades al Pla Director. Tot i així, Gerard Martí no va poder avançar públicament ahir quin serà el següent pas en aquesta vil·la romana de la Llosa, doncs aquesta actuació té una durada de 10 dies entre els treballs de camp i els de laboratori.
El regidor de Cultura i Patrimoni, Joan Recasens; l'alcalde, Robert Benaiges, la directora de l'ICAC, Isabel Rodà, i el director del Museu d'Història, Gerard Martí, ahir durant la presentació |