El conreu de la gírgola a labast
A dalt, Domingo Roca al seu hort, on té el sembrador de gírgoles. A sota, les gírgoles creixen als troncs de xop del sembrador. |
Tronc de xop
El procés comença el mes de març. Primer de tot es necessita un tronc de xop duns 80 centímetres de llargada i dun diàmetre tan gran com sigui possible. A continuació es fa un tall transversal, de manera que quedi una rodanxa superior duns 10 o 12 centímetres de gruix. A la part superior del tronc tallat es fan uns quants forats amb una broca de 30 mil·límetres de diàmetre per una fondària dun centímetre. Aquests forats somplen de llavors de gírgola, que es poden adquirir en botigues dadobs i llavors de plantes. Tot seguit es tapa amb la rodanxa del tronc que hem tallat anteriorment i es clava com si fos una tapadora. Aquest tronc es col·loca en posició vertical dins duna bossa de plàstic negre, de les que sutilitzen per a la recollida de brossa industrial, de manera que no entri ni llum ni aire dins la bossa. El tronc dins la bossa es deixa des del març fins al setembre, que és quan es retira la bossa i es comença a regar a diari el tronc. Aquest rec ha de ser suau, fet amb regadora, per no arrossegar les llavors. Domingo Roca assegura que si això es fa bé, de setembre a febrer podem tenir gírgoles al plat. A més, amb el mateix tronc podem tenir collita durant cinc anys.
6 o 7 quilos per tronc
Segons explica Domingo Roca, cada tronc en plena producció pot donar uns 6 o 7 quilos de gírgoles per temporada. A la part de Lleida hi ha molts hivernacles que només es dediquen a això. Allà posen troncs de 2 metres en els quals hi fan set o vuit talls. De llavor sen troba més fàcilment en les botigues especialitzades de Lleida i de València. Un quilo de llavor pot sortir per uns 12 euros i pot servir per a cinc o sis troncs. Les gírgoles broten coincidint amb els canvis de lluna i surten tant pel tall com pel costat de la base del tronc.
Més de 25 anys
Domingo Roca es dedica a conrear gírgoles des de fa molts anys, tot i que a Cambrils només en fa dos, concretament des que va comprar lhort, això de conrerar gírgoles ve dun costum del meu pare. Fa més de 25 anys, a Graus (Osca), el poble del meu pare, van venir uns tècnics dagricultura que sencarregaven de fer els hivernacles de gírgoles a Lleida. El meu pare hi tenia amistat, van fer una prova a lhort del meu pare i fa més de 25 anys que fem gírgoles. Allà es fa amb xops naturals, de riu, i donen molt bona producció. Si alguna persona està interessada a fer-ne un petit cultiu només cal que li pregunti a Domingo Roca, no hi ha cap problema. A més, és una cosa molt senzilla i que fa molta gràcia. Les gírgoles es poden cuinar de moltes formes, Domingo Roca napunta una, són molt bones fregides amb tomaca, pebrot i una miqueta dall, de sal i de pebre. També van molt bé com a acompanyament de plats de carn.