Societat

El conreu de la gírgola a l’abast

Per Lluís Rovira i Barenys

 
 
 A dalt, Domingo Roca al seu hort, on té el sembrador de gírgoles. A sota, les gírgoles creixen als troncs de xop del sembrador.
Conrear gírgoles és assequible i relativament fàcil. Així ho explica el cambrilenc Domingo Roca, que assegura que amb una mínima atenció es pot aconseguir disposar de diferents collites d’aquest bolet durant mig any. Ell mateix es presta a donar tot tipus d’explicacions sobre el curiós procediment de conreu de les gírgoles a qui li interessi provar-ho. Fins ara, Domingo Roca ha impulsat cinc sembradors de gírgoles a Cambrils.

Tronc de xop
El procés comença el mes de març. Primer de tot es necessita un tronc de xop d’uns 80 centímetres de llargada i d’un diàmetre tan gran com sigui possible. A continuació es fa un tall transversal, de manera que quedi una rodanxa superior d’uns 10 o 12 centímetres de gruix. A la part superior del tronc tallat es fan uns quants forats amb una broca de 30 mil·límetres de diàmetre per una fondària d’un centímetre. Aquests forats s’omplen de llavors de gírgola, que es poden adquirir en botigues d’adobs i llavors de plantes. Tot seguit es tapa amb la rodanxa del tronc que hem tallat anteriorment i es clava com si fos una tapadora. Aquest tronc es col·loca en posició vertical dins d’una bossa de plàstic negre, de les que s’utilitzen per a la recollida de brossa industrial, de manera que no entri ni llum ni aire dins la bossa. El tronc dins la bossa es deixa des del març fins al setembre, que és quan es retira la bossa i es comença a regar a diari el tronc. Aquest rec ha de ser suau, fet amb regadora, per no arrossegar les llavors. Domingo Roca assegura que “si això es fa bé, de setembre a febrer podem tenir gírgoles al plat. A més, amb el mateix tronc podem tenir collita durant cinc anys”.

6 o 7 quilos per tronc
Segons explica Domingo Roca, “cada tronc en plena producció pot donar uns 6 o 7 quilos de gírgoles per temporada. A la part de Lleida hi ha molts hivernacles que només es dediquen a això. Allà posen troncs de 2 metres en els quals hi fan set o vuit talls”. De llavor se’n troba més fàcilment en les botigues especialitzades de Lleida i de València. Un quilo de llavor pot sortir per uns 12 euros i pot servir per a cinc o sis troncs. Les gírgoles broten coincidint amb els canvis de lluna i surten tant pel tall com pel costat de la base del tronc.

Més de 25 anys
Domingo Roca es dedica a conrear gírgoles des de fa molts anys, tot i que a Cambrils només en fa dos, concretament des que va comprar l’hort, “això de conrerar gírgoles ve d’un costum del meu pare. Fa més de 25 anys, a Graus (Osca), el poble del meu pare, van venir uns tècnics d’agricultura que s’encarregaven de fer els hivernacles de gírgoles a Lleida. El meu pare hi tenia amistat, van fer una prova a l’hort del meu pare i fa més de 25 anys que fem gírgoles. Allà es fa amb xops naturals, de riu, i donen molt bona producció”. Si alguna persona està interessada a fer-ne un petit cultiu només cal que li pregunti a Domingo Roca, “no hi ha cap problema. A més, és una cosa molt senzilla i que fa molta gràcia”. Les gírgoles es poden cuinar de moltes formes, Domingo Roca n’apunta una, “són molt bones fregides amb tomaca, pebrot i una miqueta d’all, de sal i de pebre. També van molt bé com a acompanyament de plats de carn”.

Comenta aquest article