Informació general

Urbanisme

El desenvolupament del polígon Belianes novament bloquejat

Per Berta Ruiz

Carreteres de la Generalitat demana que es desdobli el tram que va des de l'actual parc de bombers fins a la rotonda de la Cooperativa Agrícola
Carreteres de la Generalitat demana que es desdobli el tram que va des de l'actual parc de bombers fins a la rotonda de la Cooperativa Agrícola | Lluís Rovira i Barenys

El desenvolupament del nou polígon Belianes Sud ha tornat a quedar bloquejat per un informe de Carreteres de la Generalitat en el qual es requereix el desdoblament del tram de la carretera de Montbrió que va des de l’actual parc de bombers fins a la rotonda de la Cooperativa Agrícola de Cambrils. El desdoblament d’aquest tram de carretera, que comportaria ampliar el pont per fer el doble carril, tindria un cost d’uns 6 milions d’euros, el qual hauria d’anar a càrrec dels promotors i propietaris del polígon Belianes Sud.


La Generalitat no cedeix aquest tram de carretera ni vol assumir els costos del desdoblament

Aquest informe va ser emès per Carreteres de la Generalitat el maig de 2009, després que el ple de l’Ajuntament aprovés inicialment el pla parcial d’aquest sector un parell de mesos abans. Segons ha explicat el regidor de Desenvolupament Urbà i Habitatge –Daniel Pallejà– a Revista Cambrils Diari Digital, l’informe de Carreteres afectava, en un primer moment, el tram de carretera que va des de la rotonda de la Cooperativa Agrícola fins a la rotonda de l’antiga N-340 –davant de l’ermita de la Mare de Déu del Camí–, ja que la tramitació dels sectors de Belianes i de les Comes ha anat de manera paral·lela. Pel que fa al tram de carretera que afecta al sector de les Comes, és a dir des del parc de bombers fins a l’antiga N-340, es va aconseguir la cessió per a que l’Ajuntament en faci l’ordenació juntament amb la urbanització del polígon Les Comes. Per contra, segons va explicar Pallejà, “la Generalitat no està disposada a cedir l’altre tram de carretera, perquè entenen que és un espai d’enllaç entre l’autopista i l’autovia i no poden cedir la seva titularitat, ja que en volen definir la seva forma”. Així doncs, des de Carreteres de la Generalitat es demana una carretera de dos carrils per cada sentit, separats per una mitjana rígida. Aquest desdoblament també hauria de realitzar-se en el pont elevat que passa per damunt de l’autopista, fet que encareix substancialment aquesta actuació. Des de maig de 2009, l’Ajuntament està en converses amb la Generalitat per tal de trobar “una sortida pactada”.

No surten els números

Tal com explica Pallejà, “nosaltres comencem a fer els números amb els promotors del pla parcial i veiem que aquests 6 milions d’euros desequilibren les càrregues i els beneficis que suposarien el desenvolupament del polígon. Els números s’havien fer sense comptar amb aquests sis milions addicionals, però en el moment que apareix aquesta càrrega imprevista, la balança es decanta i acaba pesant més que els beneficis urbanístics que es generen”. Segons Dani Pallejà, “aquí s’obre una situació jurídica que impedeix que el pla parcial es pugui tramitar, que és el que nosaltres al·leguem”.
No obstant, des de la Generalitat es va remetre un segon informe dient que si es pot acreditar aquest “desequilibri de càrregues”, es retiraria la condició que els promotors haguessin d’assumir el cost del desdoblament de la carretera. “Aquest era el primer paràgraf de l’informe i ens va semblar perfecte! Però en el segon paràgraf del mateix informe deia que: com que el pla parcial inclou sòl d'ús comercial per a la implantació de grans espais comercials –com centres comercials o multicinemes–, el qual generaria un major flux de circulació, això requeriria un estudi de mobilitat. Amb tota probabilitat aquest estudi de mobilitat indicaria que la carretera s’hauria d’ampliar o desdoblar d’acord amb la densitat circulatòria. La Generalitat es rentaria les mans i haurien de ser els promotors i/o l’Ajuntament qui haurien d’assumir les actuacions necessàries”. Per tant, segons va explicar el regidor de Desenvolupament Urbà i Habitatge, “si ara s’aprova el pla parcial, a l’hora de la veritat, quan es vulguin fer aquest tipus d’implantacions comercials s’haurà de demanar permís a la Generalitat, s’haurà de fer el pla de mobilitat i la Generalitat no assumirà cap despesa. Per tant, es difereix a que els promotors hagin de pagar les actuacions a un futur una mica més llunyà i que ara no afecti a la tramitació del pla parcial”.

Gonzalo Perdrix (administrador d'una vintena de propietaris): "Aquesta nova càrrega és un afegit inassumible"

En aquests moments doncs, des de l’Ajuntament i juntament amb els promotors s’estan valorant totes les possibilitats i "estem estudiant quina ha de ser l’estratègia a seguir”, va assenyalar Pallejà. En aquesta mateixa línia, l'administrador Gonzalo Perdrix –administrador d'una vintena de propietaris del polígon que representen el 65%– ha explicat a Revista Cambrils Diari Digital que "no és fàcil tirar endavant el polígon industrial amb les càrregues actuals i ara ha sortit aquesta nova càrrega que és un afegit inassumible. En aquests moments és difícil fer-ho i amb la nova càrrega és impossible".

Al llarg de tota la tramitació, Carreteres mai havia parlat de desdoblar la carretera

Des de l’Ajuntament de Cambrils lamenten que aquest informe hagi sorgit a aquestes alçades de la tramitació. Segons ha dit Pallejà, quan es va fer el POUM de 2006, Carreteres de la Generalitat no va emetre cap informe; el Pla Territorial que està a tràmit tampoc parla de cap desdoblament, ni tampoc ho fa el Pla Director Urbanístic. “Aquest és un bolet que surt el maig de 2009, sense cap previsió ni planificació. A més, arriba en una fase del procés en la qual l’Ajuntament ja no hi pot intervenir, perquè la documentació ja està en mans de la Comissió Territorial”. Per això, segons el regidor, el febrer de 2010 es va demanar l’aixecament de la suspensió de l’aprovació definitiva que va arribar l’abril de 2010.
En aquest mateix sentit, Gonzalo Perdrix també ha criticat que Carreteres de la Generalitat es depengi amb aquest informe "quan en cap tràmit previ havia dit res i sempre havia emès informes favorables sense cap objecció. Potser, tècnicament, pot ser correcte el desdoblament de la carretera, però no és un moment procedimental per dir que s’ha de fer això i que a més, l’han de finançar molt poques persones, quan se’n beneficiarà tota la població, ja que una entrada natural a Cambrils. Els propietaris porten 15 anys intentant desenvolupar el polígon. A Cambrils no hi ha sòl industrial i hem intentat planejar un polígon que a banda de ser industrial, també és d'oci i de serveis".

Un polígon que està encallat des de fa més de 30 anys

La primera menció de la creació d’un polígon industrial a la zona de Belianes és de l’any 1978. D’aquest primer pla es va executar una part, que és l’actual Belianes i en va quedar la part més important que és la que encara resta per executar. Dani Pallejà va apuntar que en el POUM de 2006 es va desmembrar l’antic pla parcial 13 en tres zones: l’actual Belianes, el sector 5 que correspondria a Belianes Sud i el sector 7 que és un espai que queda limitat per la via fèrria i l’autopista. “El sector 5 i el sector 7 funcionen de manera independent i fins que no estigui en marxa Belianes Sud el sector 7 no es farà”. El regidor de Desenvolupament Urbà i Habitatge va lamentar que després de 32 anys amb la programació d’un sector industrial al municipi, “per una cosa o per altra no acaba d’arrencar, perquè ara aquest informe dificulta molt la viabilitat del seu desenvolupament”.

Comenta aquest article