La creació d'una Unitat d'Emergències i de Protecció Civil encén les crítiques de l'oposició
![]() |
El pla d'emergències contempla actuacions en situacions d'inundacions o temporals entre d'altres fenòmens. A la imatge, l'aiguat que va caure el passat 19 d'agost i que va provocar inundacions a diferents punts |
Un dels punts de l'ordre del dia que va generar una major discussió i controvèrsia per part dels grups de l'oposició va ser la creació d'una Unitat d'Emergències i de Protecció Civil.
Quatre persones formen part de la Unitat d'Emergències i Protecció Civil
Sobre la posada en marxa d'aquesta nova Unitat, l'alcalde va comentar que això és fruit d'un pla d'actuació a nivell comarcal, per tal que les diferents poblacions actuïn conjuntament en situacions d'emergència, comparteixin recursos i s'estableixi un manual d'actuació comú. Segons va dir, a Cambrils ja existeix de fa anys un manual d'actuació municipal, així com les persones responsables de posar-lo en marxa, però faltava "la creació i formalització d'aquesta unitat". Pel que fa als membres d'aquesta Unitat d'Emergències i de Protecció Civil, Joaquim Batista serà el tècnic de la Unitat; Joan Capafons serà el coordinador; Antonio Garcia serà el responsable de coordinar les brigades i Isabel Pérez es farà càrrec de les tasques administratives i de secretaria. Com a responsable màxim d'aquesta Unitat hi ha el regidor d'Espai Públic, Paisatge i Medi Ambient, Joan Mas. Tal com va comentar Benaiges, "calia formalitzar aquesta unitat amb les persones que ja hi estaven treballant, per tal que aquestes siguin el contacte, en cas d'emergència, amb la resta de municipis i amb propi Consell Comarcal". El pla contempla actuacions en diferents situacions d'emergències com aiguats, inundacions, temporals, fenòmens sísmics o evacuacions.
CiU i PP es mostren contraris, mentre la PLIC s'absté
Abans de l'aprovació d'aquest punt i relacionat amb el mateix, també es va aprovar l'adscripció d'aquesta Unitat a la comissió d'Espai Públic, Paisatge i Medi Ambient. En relació a això, Xavier Martí de la PLIC va preguntar el perquè d'aquest canvi i va comentar que hauria de ser la Policia Local qui ho coordinés per tal de fer-ho més operatiu. En aquesta mateixa línia, Carme Cros també va demanar explicacions sobre aquests canvis, mentre que Mercè Dalmau va afirmar que no és necessària la creació d'aquesta unitat. A aquestes qüestions, Benaiges va comentar que "efectivament, la comissió d'emergències municipal ja funcionava des de diferents àrees de l'Ajuntament i ja existia un reglament d'emergències, però ara des del Consell Comarcal es demanava una Unitat amb unes persones de contacte en cas d'emergència". El fet que aquesta unitat s'hagi adscrit a l'àrea d'Espai Públic, Paisatge i Medi Ambient "és per què tres de les quatre persones són d'aquesta àrea i creiem que és una adscripció natural. Però això és igual, i el més important és la feina que es faci". Després d'aquesta explicació, Martí va tornar a replicar i va demanar que el "més lògic" seria que fos la Policia Local qui ho coordinés, ja que està les 24 hores operativa.
Joan Mas, per la seva banda, va voler afegir que quan es produeixen emergències sempre es produeix "un tractament transversal" per part de totes les àrees i això afecta a tota l'organització de l'Ajuntament. En resposta a Martí, Mas va explicar que quan hi ha emergències, qui pren les decisions és el comitè d'emergències més concretament l'enginyer de serveis, i no la Policia Local. "Es venia fent aquests serveis des de feia anys, però sense nomenaments. Calia posar noms i cognoms en aquesta xarxa i en cada àmbit local".
Robert Benaiges: "Si no estan d'acord en aquesta persona, és el seu problema, perquè sempre estan assenyalant amb el dit i personalitzant"
En el seu torn de parlaments, Mercè Dalmau va criticar la creació d'aquesta Unitat, ja que l'acord establert pel Consell Comarcal no obliga a la creació de la mateixa. Així doncs, segons va dir Dalmau, ja que aquestes accions d'emergència es venien realitzant de fa anys, "no cal una unitat específica". Dalmau també va qüestionar-se la figura del coordinador d'aquesta unitat i els requisits que ha de tenir aquesta figura, ja que, segons va dir, aquesta mateixa persona "la trobem adscrita a la Policia Local". La regidora de CiU va insistir que les persones ja estaven designades i que per tant, no cal crear aquesta unitat. A tot això, Benaiges va criticar que des de CiU "no estiguin d'acord en una persona concreta d'aquesta unitat. Si no estan d'acord en aquesta persona, és el seu problema, perquè sempre estan assenyalant amb el dit i personalitzant. Creiem que s'ha de crear aquesta unitat, i si aquesta persona és de la Policia Local potser es podrà actuar millor. El més important és que es faci la feina bé, i a més, aquestes persones no cobraran cap suplement per fer això".
Carme Cros per la seva part es va mostrar d'acord en la creació de la unitat, però també va criticar que "a aquesta persona se l'hagi tret de la Policia Local per ubicar-la en un altre lloc. Crec que el càrrec de confiança de Protecció Civil, hauria de ser un tècnic amb major qualificació". Per aquest motiu, el PP va votar-hi en contra. A aquestes afirmacions, Benaiges va replicar que, "no cal ser enginyer nuclear per fer diferents trucades als diferents serveis en cas d'emergència". També va corregir a Cros, dient que el màxim responsable de la unitat serà l'enginyer, no el coordinador.
Finalment, Xavier Martí de la PLIC va reiterar que aquesta és "una decisió política", tot i que va afirmar la necessitat de crear aquesta unitat.