Cultura

Les societats de la II República, protagonistes del 5è cicle d'activitats per a la recuperació de la memòria històrica

Per Raquel Samaniego

Moment de la inauguració de l'exposició a l'Espai el Pati, ahir al vespre

El cinquè cicle d'activitats de tardor dedicats a la memòria històrica a Cambrils van començar ahir mateix amb l'exposició 'Aurora, temps de república (1931-1939)', produïda pel Museu de Sant Cugat del Vallès. Aquesta exposició, així com tots els actes que es tenen previstos aquest mes d'octubre i novembre, conformen enguany aquest cicle dedicat a les 'Societats de Cambrils durant la II República', en el que es farà un repàs al teixit associatiu del nostre municipi en aquella època, quan a Cambrils només hi vivien unes 4.000 persones. Aquest cicle està organitzat pel Museu d'Història de Cambrils, l'Arxiu Municipal, l'àrea de Cultura i la Biblioteca Municipal.

Arreu del país, aquestes entitats eren una manifestació d'una societat plural on eren possibles el debat i el contrast de les idees. Sovint reunien finalitats culturals, lúdiques, benèfiques, esportives o polítiques. Al seu si van sorgir i es van difondre moltes de les ideologies que han definit la política fins a l'actualitat. Van sobreviure als canvis, conflictes i esclats violents del primer terç del segle XX, però van ser suprimides pel franquisme, que les considerava una manifestació de la societat democràtica i, en darrer terme, una forma d'escapar al control de l'Estat. En definitiva, la Guerra Civil va significar, arreu de Catalunya, no només la fi de la República sinó també l'eliminació de la societat plural que feia possible l'existència d'aquestes societats.

Algunes de les societats que van existir a Cambrils han restat en la memòria col·lectiva: molta gent ha sentit parlar de les activitats que realitzaven —teatre, balls, cinema, concerts, festes, partits de futbol...—, dels esdeveniments familiars que s'hi van celebrar o dels locals on van tenir la seva seu —amb els cafès on s'anava a fer tertúlia o a escoltar la ràdio—, algun dels quals encara es conserva. La Cadira, l'Agrària, el Polvorín, el Pòsit o el Sindicat eren els noms populars d'alguna d'aquestes entitats.

Programa del Cicle

Ahir s'iniciava el programa d'activitats amb la inauguració de l'exposició 'Aurora, temps de república (1931-1939)', una mostra cedida pel Museu d'Història de Sant Cugat del Vallès, que conjuntament amb el Museu d'Història de Catalunya van organitzar-la al 2006 en motiu del 75è aniversari de la proclamació de la II República. En aquesta exposició es mostren els fets històrics més destacats en aquest període, concretament entre la Dictadura de Primo de Rivera fins la Dictadura del General Franco. Dins d'aquest àmbit cronològic, a l'Espai el Pati es mostren en plafons el context general d'aquella època. L'exposició estarà disponible al públic fins a finals d'octubre.

Tots els següents actes seran a les 20 hores i a la sala d'actes del Centre Cultural. El proper dijous, 14 d'octubre, hi haurà una conferència a càrrec d'Alfons Garrido, anomenada 'La unió fa la força: els pescadors catalans al primer terç del segle XX'. El següent dijous, dia 21, la conferència 'Societats cambrilenques durant la II República', a càrrec de Manel Tarès i Ignasi Martí, que són el grup de recerca sobre la Guerra Civil a Cambrils. El dijous 4 de novembre, un dels plats forts amb la taula rodona 'Cafès, llibres i teatre', amb la participació de testimonis sobre les diferents societats de l'època. Aquest acte comptarà amb les paraules de diverses persones que van viure en primera persona o bé de forma directa aquell temps. I per últim, el diumenge 7 de novembre, tant a les 10 com a les 11 del matí, es farà la ruta comentada 'Del moll al Pòsit', que sortirà des de la Torre del Port. Aquest itinerari pretén mostrar la transformació del barri de la platja i donar a conèixer millor aquest període a peu de carrer.

Per últim, cal destacar que la Biblioteca Municipal també oferirà diferent programació relacionada, ja que a les sessions del Club de Lectura, a les 18 hores, es tractaran diferents llibres escrits en aquella època. El dia 27 d'octubre, el club juvenil tractarà 'El camí del far', de Miquel Rayó; el club infantil, el dia 29, tractarà 'Les galetes del Saló de Te Continental', de Josep Maria Fonalleras. I el divendres, també dia 29 però a les 19.15h, el club de lectura adult tractarà 'Vida privada', de Josep Maria de Sagarra.

Montserrat Flores, Robert Benaiges, Joan Recasens i Gerard Martí, ahir durant la presentació del 5è Cicle d'Activitats per la recuperació de la memòria històrica

Comenta aquest article