Cultura

Màrius Serra: "Llegir reforça la ciència i a la vegada és apassionant perquè ens explica històries"

Per Berta Ruiz

Màrius Serra durant la seva conferència, ahir al Centre Cultural

L'escriptor barceloní Màrius Serra va ser el gran protagonista ahir a la tarda del primer acte de l'Antena del Coneixement de la URV a Cambrils. El lloc de trobada va ser el Centre Cultural, el qual es va omplir d'un nombrós públic per assistir a la conferència-col·loqui de Serra a l'entorn del foment de la lectura i la llengua.

Enganxar-se a la lectura

Màrius Serra va oferir una sessió molt amena i propera amb el públic, fent-lo interactuar activament. En la seva xerrada, l'escriptor va donar les claus per aconseguir que els més joves s'enganxin als llibres i a la lectura. Segons Serra "a la infància es produeix una lectura tutelada i col·lectiva", la qual compta amb el suport dels pares i de l'escola, però quan arriba l'adolescència i "la construcció de la identitat de la persona, molts deixen de llegir o es reboten contra aquesta pràctica". En la seva intervenció, l'escriptor català també va lloar les excel·lències de llegir, tot afirmant que "la lectura no la pot fer ningú per tu. Aquest és un acte devot i independent de la teva llibertat, tot i que és una pràctica difícil de vendre entre els més joves, perquè no té una socialització festiva com pot tenir anar a un concert de música o anar al cinema amb els amics. La lectura sembla que sigui avorrida i per a gent gran, difícil de transmetre, però no ho és gens, ja que provoca una disbauxa interior". Tal com va comentar Serra, la lectura ens permet identificar-nos amb uns personatges, ens porta a visitar móns que mai visitarem i ens condueix a sentir experiències úniques. "Molta gent millora amb la lectua i hi troba un plaer", va dir ahir.

"La llengua és un fenomen meravellós, però ple de tensió i conflicte"

Per altra banda, Màrius Serra també va referir-se a la llengua com un "fenomen meravellós, però ple de tensió i conflicte". Quan de petits comencem a parlar esdevé un fenomen natural i "aplaudit pels adults", però quan entrem a l'escola es converteix en "la norma, en l'ortografia, en l'escriptura, en el boli vermell de la mestra i en les "v", les "b" i les dièresis. Aquesta tensió s'acaba exportant a la lectura". En aquest sentit, Serra va insistir que "llegir és la millor manera d'aprendre la llengua, de no fer faltes. Llegir reforça la ciència i a la vegada és apassionant perquè ens explica històries. La llengua és l'arxiu de memòria històrica més gran". L'escriptor va convidar a llegir a tothom per què, segons va dir, "sempre hi ha un llibre que t'està esperant".

Comenta aquest article