Informació general

Un documental reflexa la valentia de les dones emprenedores de Cambrils de fa unes dècades

Per Raquel Samaniego

Les dones del documental són: a dalt, Irene Colom, Paquita Ill, Mercè Sabaté, Pepita Borràs i Victoria Ortega. A sota, Pilar Domènech, Maria Fortuny i Quimeta Font

Quimeta Font, Paquita Ill, Maria Teresa Freixes, Mercè Sabaté, Irene Colom, Maria Fortuny, Pilar Domènech, Pepita Borràs i Victoria Ortega. Totes elles són les protagonistes del documental 'Dones... de Cambrils!', un homenatge a les dones cambrilenques i emprenedores de fa unes dècades, unes dones que es van obrir camí en el difícil món laboral d'aleshores i que, moltes d'elles, encara avui dia continuen al capdavant dels seus negocis. Aquest vídeo d'aproximadament tres quarts d'hora de durada i produït per la Televisió de Cambrils gràcies al finançament de l'Ajuntament i de la Diputació de Tarragona, recull la trajectòria d'aquestes dones en sectors molt implantats com pot ser la pesca, el camp, l'hosteleria, els serveis i l'associacionisme.

Les seves feines

La Quimeta Font, remendadora, encara avui dia continua anant al Pòsit a fer la seva feina. Segons diu, és una feina que s'està perdent, doncs només hi treballa amb ella una dona de 80 anys. "Abans eren jornades inacabables. Aleshores si anàvem estresats, no com ara que sempre escolto a dir als joves que van estresats!", comenta la Quimeta. La Pilar Domènech, propietària de la Sabateria Torné, diu que va obrir la seva botiga quan va començar a arribar a Cambrils el desenvolupament econòmic. Ara, se'n fa càrrec la seva filla.

La Irene Colom va obrir el restaurant Miramar quan arribaven els primers turistes. La Maria Teresa Freixes li agradava pentinar i per això va decidir obrir la Perruqueria Freixes. La Pepita Borràs va obrir la primera merceria del barri del port, encara avui oberta, la Merceria Borràs. La Mercè Sabaté, una vegada casada no es volia quedar a casa i va decidir obrir negoci amb la Llibreria Ortiga, que actualment és la Carlin. La Maria Fortuny va obrir negoci de perfumeria al port cambrilenc, Perfumeria Fortuny, i encara avui li costa deixar d'anar-hi. La Paquita Ill es va fer càrrec del tros com el seu marit, fent unes jornades de treball de sol a sol. Després arribava a casa, i havia de fer les feines de la llar. Per últim, Victoria Ortega va crear l'associació cambrilenca Dones Amunt, la primera entitat destinada a les dones.

Totes elles eren dones emprenedores, amb idea de negoci. Segons explicaven totes, "no era gens normal que una dona obrís un negoci, i va ser molt difícil tirar-ho endavant". Entre molts altres detalls, les cambrilenques també van apuntar que les seves famílies van ajudar-les perquè era una forma de donar suport a l'economia de la casa.

Un nombrós públic va assistir a la projecció del documental, el divendres al Centre Cultural

Comenta aquest article