Un total de 13 activitats en 10 dies per no perdre detall de l'actualitat, a la Setmana de la Ciència de Cambrils
A la imatge, el director de l'Antena del Coneixement, Ramón García Mateos; el regidor de Cultura, Joan Recasens, i el responsable de l'organització de la Setmana de la Ciència, Joan Pellicer |
Arriba la 7a Setmana de la Ciència i, amb ella, un total de 13 activitats repartides en 10 dies per a què tothom pugui conèixer més a prop els diferents àmbits d'aquest món. Aquest any 2010, l'Assemblea General de les Nacions Unides, preocupada per la pèrdua de la diversitat biològica i reconeixent que cal un esforç sense precedents per aconseguir l'objectiu de reduir significativament el ritme de destrucció de la diversitat biològica, va declarar l'any 2010 'Any Internacional de la Biodiversitat'. Això representa una gran oportunitat per conèixer la riquesa i diversitat de les formes de vida que contribueixen al benestar i el floriment de la vida humana i no humana sobre el planeta Terra. Una ocasió única per transmetre als nostres ciutadans, grans i petits, la necessitat de valorar i cuidar la diversitat de vida al planeta.
La primera activitat, una observació astronòmica, ja es va portar a terme el passat dissabte amb una sortida a Torroja del Priorat. La propera activitat emmarcada en la Setmana de la Ciència serà la inauguració de l'Antena del Coneixement de la URV, el divendres 12, a les 19 hores, al Centre Cultural. Ara ja fa dos anys que l'Antena col·labora amb els actes de la Setmana de la Ciència, per això no podia faltar la seva inauguració anual. Els dissabtes 13 i 20 de novembre, de 10 a 13h, al Centre Cultural, hi haurà un taller de creació de càpsules vídeo-literàries, que treballarà com a centre d'atenció la biodiversitat, la natura i la vida al nostre entorn.
Més actes
El dilluns 15, de 9 a 13h i de 15 a 17h, hi haurà sessions escolars al Centre Cultural per l'activitat 'Observem la biodiversitat en 3D - La vida a l'Univers'. La sessió per al públic en general serà el mateix dia a les 19h. En aquestes sessions es mostraran una selecció de la vida vegetal i animal, tant terrestre com marítima. També el dilluns, però a les 12h, la sala d'actes de l'IES Cambrils acollirà una xerrada a càrrec del professor de la URV Laureano Jiménez, anomenada 'Wolframio, un tipo con química', i adreçada als joves. El dia 17 de novembre, també a les 12h, tindrà el torn la professora de la URV Coral Cuadrada, amb la conferència 'Dones i Ciència', també a l'IES.
La taula rodona arribarà el dijous 18, a les 19h, al Centre Cultural. El tema a tractar serà l'agricultura, els transgènics i la biodiversitat, a càrrec dels científics i experts com són Romàn Galimany, Miquel Vallmitjana i Sònia Gómez. En aquesta activitat es parlarà de la situació actual al nostre país i dels efectes de les plantes transgèniques en l'agricultura, en la biodiversitat dels ecosistemes, en la qulaitat i la quantitat de les collites i en l'alimentació animal i humana.
Dues sessions de cinema arribaran el divendres 19 de novembre, a la sala d'actes del Centre Cultural, a partir de les 17.30h. La primera en projectar-se serà 'Tierra', un documental que vol ser un cant a la bellesa del nostre planeta i un recordatori de la delicada fragilitat del lloc on vivim. Dues hores després, serà el torn de 'Paisajes transformados', que dóna la visió contrària a la pel·lícula anterior. La presa més gran del món, les fàbriques kilomètriques i la colpidora renovació urbana de Xangai són alguns dels temes d'aquest documental que exposa les fotografies de Burtynsky en forma de narració.
La Ciència a la Plaça
La plaça d'Espanya és l'espai triat per dur a terme una activitat de divulgació de la ciència adreçada al gran públic. Serà el dissabte dia 20 de les 10 a les 14h. L'activitat es basa en diversos tallers interactius. En el primer taller s'explicarà i es demostrarà què són i com funcionen els materials superconductors. hi haurà un dispositiu on es podrà observar la levitació superconductora. En el taller de com funciona un alcoholímetre, s'explicarà què són i com funcionen els sensors de gasos i se'n mostraran alguns de funcionament físic desenvolupats als laboratoris de la URV.
La següent activitat serà una ruta a peu pel Barranc de la Mare de Deu del Camí, el diumenge 21 de les 9.30 a les 13.30h. La sortida serà familiar, amb l'objectiu d'observar la fauna i la flora de les rieres de Cambrils. El punt de trobada serà al Centre Cultural a les 9.30h. L'activitat serà guiada per Ferran Aguilar, consultor ambiental i fotògraf de natura. El mateix diumenge hi haurà una activitat de teatre al Casal Parroquial, amb l'obra 'La Parada d'en Peret', que tracta sobre els hàbits alimentaris i la vida del mercat tradicional mediterrani.
Ja per últim, el dimarts 30 de novembre a les 15.30h, a la sala d'actes del Centre Cultural, un taller obert a qualsevol persona interessada en conèixer l'impacte ambiental de la seva compra i rebre orientacions sobre com reduir-lo. Dirigirà el taller Mònica Portero, enginyera química i col·laboradora del projecte APQUA.