DIEGO CAMPOS [RINCÓN DE DIEGO] Em vaig assabentar que havia rebut una estrella Michelin a través dels mitjans de comunicació
Diego Campos i la seva esposa, Montserrat Albiol, al seu restaurant |
Aquesta és la primera vegada que Rincón de Diego rep una estrella Michelin. Quina ha estat la fórmula de lèxit?
Sempre dic que crec que ha estat gràcies a la meva trajectòria. Un reconeixement daquest estil no és cosa de dos dies. Ara fa 22 anys que vaig començar aquí a Cambrils i ja en aquells primers anys feia una cuina que destacava, una mica diferent de loferta daleshores. Potser al principi feia una cuina més del poble i de mica en mica lhe anat traduint a lèpoca, adaptant-me als nous formats de cuina i també de restaurant.
Com vau rebre la notícia?
Aquest any estava molt tranquil perquè pensava que els de la Guia Michelin no mhavien visitat i pensava que no me la donarien, no havia notat la seva visita en cap moment, a diferència daltres anys, en què mho havia semblat. El dia 18 de novembre els responsables de la Guia Michelin van passar les llistes dels restaurants reconeguts amb estrella a la premsa i del Periódico de Catalunya, a les 9.30 del matí, em van trucar per felicitar-me, abans que jo mateix ho sabés. Va ser tota una sorpresa, inoblidable, no només per a mi sinó per a tot lequip.
El teu restaurant i Can Bosch són els dos únics restaurants de la província que tenen estrelles Michelin i els dos són de Cambrils. Cambrils, doncs, és un punt de referència important pel que fa a la cuina de qualitat i reconeguda?
Cambrils des de sempre ha estat el centre gastronòmic de la província i matreviria a dir de Catalunya. Fa anys Cambrils va arribar a tenir quatre estrelles Michelin, va ser el poble dEspanya que més estrelles concentrava. Això amb el temps sha anat perdent i només quedava la del meu amic Joan Bosch. Ara jo he aconseguit aquesta i crec que estem recuperant una mica aquella restauració que féiem fa uns anys i que ara havia perdut una mica.
Un cop linspector ha passat pel restuarant se us comunica? O el dia que us visita ja nesteu al corrent?
No sens comunica, però de vegades és fàcil detectar la presència dalgun inspector. Aquest any concretament no ho vaig saber detectar, però habitualment els inspectors de la Guia Michelin acostumen a anar sols, molt ben vestits, vénen a primera hora, es fixen en tot... aleshores tadones que és duna guia, no saps de quina, però ja detectes que està prenent nota de tot.
Com definiries la teva cuina?
Jo crec que la meva és una cuina creativa i amb molta imaginació. Intento que els plats siguin amb molt de color, que resultin atractius. I després crec que una altra de les principals característiques de la meva cuina és la base, la matèria primera, que sigui sempre de molta qualitat. A partir daquí juga un paper important la imaginació de cadascú i la gràcia a lhora de muntar el plat.
Un cuiner que tagradi especialment?
Me nagraden molts, sobretot els meus amics, que els aprecio molt a tots i magrada molt com cuinen tots. Ara, per mi la persona que més ha fet evolucionar la cuina a Catalunya, Espanya i fins i tot et diria arreu del món és Ferran Adrià. Per mi ell és qui porta lestandard de la cuina catalana per tot el món. Després nhi ha molts daltres, com per exemple al País Basc hi ha Juan Mari Arzak i Martín Berasategui, i aquí a Catalunya Joan Roca, Santi Santamaria, Carme Ruscalleda amb tres estrelles Michelin Amb aquest panorama de cuiners és evident que la cuina catalana passa per un bon moment.
En els últims anys un gran nombre de cuiners catalans shan convertit en cuiners mediàtics. Creus que això és una porta al món per fer difusió de la cuina catalana?
Crec que els cuiners catalans amb la seva cuina han fet difusió no només dun tipus de cuina, sinó també dun país. Quin país no voldria tindre un Ferran Adrià? A Catalunya ens hem de sentir molt orgullosos del cuiners que tenim, que són molt bons i molt reconeguts arreu del món. Gràcies a la seva feina la nostra cuina es coneix a molts racons daquest món, per això jo estic molt content i em sento molt orgullós de ser cuiner a Catalunya i de ser un cuiner català.