Informació general

Oliver Klein: "Voler estar a tot arreu, controlar-ho tot i no deixar fer res a la resta, té un nom"

Per Raquel Samaniego

El regidor Oliver Klein va estar acompanyat per un nombrós grup de militants socialistes
El regidor Oliver Klein va estar acompanyat per un nombrós grup de militants socialistes | Raquel Samaniego

La resposta del regidor socialista Oliver Klein a l'alcalde Robert Benaiges i a la resta de regidors no s'ha fet esperar. Ahir dilluns a la tarda convocava a la premsa, concretament a l'Hotel Tryp Port Cambrils perquè, segons deia, no els havien deixat la seu del PSC. Klein estava acompanyat per una trentena de militants socialistes que van voler ser al seu costat a l'hora de defensar-se de les acusacions d'una part de l'executiva del seu partit, que són majoritàriament els regidors i regidores del PSC que conformen el govern de l'Ajuntament. Aquests van demanar ahir públicament que Klein tornés la seva acta de regidor per haver portat endavant "accions il·legítimes en contra dels interessos del partit".

El regidor no retornarà la seva acta i assegura que no "llençarà la tovallola". Aquesta afirmació la feia després d'explicar públicament que encapçala dins del PSC una corrent d'opinió, recolzada per un nombrós grup de militants, "que posa en dubte el funcionament orgànic del partit i alguns comportaments de la mateixa executiva local". Segons va dir, "no té res a veure amb l'acció de govern, sinó que l'alcalde ha barrejat dues qüestions molt diferents".

"Moltes decisions del PSC s'han pres entre poques persones en reunions informals"

Respecte les acusacions que va fer Benaiges de que Oliver Klein criticava aspectes personals dels membres de l'executiva, aquest últim va afirmar que "és mentida", perquè dins d'aquesta corrent d'opinió "no volem entrar en la crítica al govern perquè m'hi sento copartícep. Hi ha dues maneres de pensar en un partit: els que es concentren en pensar en l'executiva, que en són una vintena de persones, o els que pensen en l'assemblea, que és on estan tots els militants. Moltes decisions es prenen en el sí d'una executiva que respon només a criteris d'un grup molt reduït, quan després van ells i ens critiquen a nosaltres per reunir-nos fora del partit. És més, algunes decisions importants del PSC de Cambrils i de l'Ajuntament s'han decidit per poques persones fora del partit i en reunions informals".

"Els canals de diàleg haurien de ser els oportuns i democràtics, i no la llei del més fort, la llei de matar mosques amb tancs, que és el que ha passat. Algú s'ha passat cinc pobles, ha posat en minoria un govern i no vull pensar que algú hagi anteposat els seus interessos personals abans que els de partit", criticava també Klein.

Ser el màxim responsable de l'agrupació: ambició de tot el grup

Segons Benaiges, l'objectiu principal del regidor era arribar a ser el màxim representant de l'agrupació local del PSC. En aquest sentit, Oliver va indicar que "qualsevol militant d'una agrupació té la seva legítima aspiració de poder implicar-se cada vegada més en el funcionament del partit. A dia d'avui he estat set anys com a regidor i crec que la gent s'ha de prestar a diferents càrrecs de la institució. El que no pot ser és que poques persones durant molts anys ostentin càrrecs públics ininterrompudament i, al damunt, quan algú té una aspiració, el que es dediquen és a malbaratar-la i boicotejar-la. Això sí es immoral, no és pensar en un partit socialista del demà".

En aquest punt, l'exregidora socialista Rosa López va fer un incís manifestant que "l'Oliver no té cap ambició de ser alcaldable, sinó que és el representant de tot un grup que s'ha posat d'acord per canviar les coses. És una ambició col·lectiva, és un grup que vol canviar les coses i nosaltres hem escollit l'Oliver per que sigui el nostre cap". A banda de Rosa López hi era present Joan Pau Casquero, també exregidor socialista del passat mandat. Sobre la seva implicació al partit, López va apuntar que ells dos van marxar "voluntàriament perquè no estàvem d'acord amb certes coses i que no vèiem clares"

Klein: "Voler estar a tot arreu, controlar-ho tot i no deixar fer res a la resta, té un nom"

En tot això, pensa Klein, hi ha hagut "un problema bàsic al confondre el funcionament orgànic del partit amb l'acció al govern municipal, però no es pot estar a tot arreu, voler controlar-ho tot i deixar que els altres no facin res. Això té un nom". Segons explicaven, l'agrupació local es divideix entre executiva i assemblea, i qui té la sobirania de tirar endavant els acords és l'assemblea amb la proposta de l'executiva. És aquí, a l'executiva, on Oliver afirma que "hi ha manca d'iniciativa, manca de foment per apropar-se a la ciutadania i manca d'informació bàsica a la militància".

Un altre punt que va posar sobre la taula l'alcalde va ser que darrerament havien entrat a formar part de la militància del partit un nombre important de persones de la mà d'Oliver Klein. Sobre això va respondre: "Nosaltres què podem oferir a la nostra gent si quan els diem de fer-se militants entren al partit i es moren de fàstic? Nosaltres podem intentar de que es facin militants si darrere hi ha una realitat rica per debatre i plantejar el socialisme d'avui dia". Tot i així, aquesta corrent d'opinió ha traslladat a la comissió de garanties del PSC que l'executiva "està seleccionant unes militàncies que els interessa i rebutjant les que considera contràries. Això té una paraula molt lletja, que és dictadura".

"Nosaltres som un número molt important de veus al partit que tenen criteri per aportar, que han estat acallades de mala manera en el sí de l'agrupació. Per això, el primer secretari m'ha titllat d'instigador del debat fa mesos. És un debat que no li deu interessar, i resumeix aquesta situació marginant a les persones que volen posar certs temes sobre la taula", puntualitzava Klein. "Aquest era un govern ferm però s'ha de saber diferenciar el funcionament de l'agrupació de la gestió pública d'un municipi. Hi havia moltes deficiències i les hi ha a l'hora d'acollir la pluralitat d'opinions que existeixen. Volem que les decisions no es prenguin des de les perspectives d'uns pocs i s'inverteixi el circuit natural de la política, que és preguntar a la militància. Aquesta qüestió s'ha fet al contrari durant els últims temps".

Benaiges i Peláez, a la comissió de garanties del PSC

Aquesta corrent d'opinió és oficial, anomenada Nova Agenda Socialista, de la que Klein és el primer secretari. Compta amb la protecció dels estatuts, segons van dir, i és per això que consideren que els socialistes al govern han confós els termes. Per això, la corrent d'opinió ha elevat a la comissió de garanties al primer secretari de l'agrupació, Robert Benaiges, i a la secretària d'organització, Anna Peláez, "que estan defensant criteris que són minoritaris davant una militància que té ganes de participar i té ganes de crear nous membres i noves dinàmiques que puguin assegurar un futur millor".

Per últim, Oliver Klein negava la intenció del col·lectiu de crear cap partit polític, apuntava que posen per davant els interessos del partit i demanava respecte cap a la corrent d'opinió. Si s'arribés a un acord, el col·lectiu seria "el primer en evitar que tot això acabi en un desgavell".

 


La convocatòria es va haver de fer a l'Hotel Tryp Port Cambrils perquè, segons Klein, no els van deixar la seu del PSC
 

 

Comenta aquest article