Cultura

La part nord del jaciment de la Llosa obre noves perspectives

Per Lluís Rovira i Barenys

Benach, Queral i Benaiges al jaciment de la Llosa

Els treballs previs portats a terme al jaciment de la Llosa durant el mes de maig han donat una nova i grata sorpresa i, en paraules de Gerard Martí, director del Museu d’Història de Cambrils, “aquesta part nord és molt més important del que ens pensàvem”. En aquesta campanya d’enguany s’ha obert la part nord del jaciment, una zona en la qual ja s’havien fet alguns sondejos amb resultats positius. En els treballs d’aquest mes de maig s’han descobert més d’una dotzena de murs fins ara desconeguts. A més, sembla que aquesta nova àrea oberta, amb més de 250 metres quadrats, hauria estat abandonada aproximadament el segle III dC, segons l’estudi previ dels abundants materials ceràmics fins ara apareguts. L’excavació d’aquesta zona, que s’iniciarà durant els camps de treball d’enguany, obrirà un nou front de coneixement de l’època de màxima esplendor de la vil·la durant l’Alt Imperi Romà. A més, la presència de murs que es prolonguen en direcció al barranc de la Mare de Déu del Camí i al carrer de Josep Iglésies continuació de les excavacions en properes campanyes. Els murs trobats fins ara correspondrien a un seguit d’estances encara per determinar. El que és perfectament visible és una àrea d’enderrocs on s’aprecia alguna teula sencera.

50 participants

El passat 17 de juny es va fer una visita al jaciment de la Llosa en la qual van ser presents el nou coordinador territorial de Joventut –Ferran Benach–, l’alcalde –Robert Benaiges– i la regidora de Cultura, Neli Queral. La visita també va servir per conèixer els detalls dels camps de treball d’aquest proper estiu al jaciment de la Llosa. Hi haurà una cinquantena de joves repartits en dos torns durant el mes de juliol. En el primer torn hi haurà joves de 15 a 17 anys provinents de Catalunya. El segon torn l’integraran joves de 18 a 30 anys provinents de diferents comunitats espanyoles, a més d’alguns catalans.

Un equip de monitors de la Fundació Pere Tarrés s’encarrega de la direcció d’aquesta activitat. Enguany els joves residiran a l’IES Escola d’Hoteleria en comptes del CEIP Marinada, edifici que s’ha vingut utilitzant en els darrers anys. El treball de camp es portarà a terme al matí amb la supervisió d’un equip tècnic d’arqueòlegs de l’empresa Codex.

Comenta aquest article