La poetessa Fanny Rubio repassa la seva trajectòria a la darrera Aula de Poesia de Cambrils
La catedràtica Fanny Rubio i el director de l'Aula de Poesia, Ramón García Mateos, en la darrera sessió de l'Aula de Poesia al Centre les Basses |
La poetessa Fanny Rubio va ser l'encarregada, el passat divendres, de dirigir amb les seves paraules una nova sessió de l'Aula de Poesia. Rubio es doctora en Filologia Romànica i en l'actualitat és catedràtica de Literatura Espanyola a la Universitat Complutense de Madrid. La seva xerrada, celebrada al Centre les Basses, es va basar en la lectura de poemes de tres dels seus llibres. El primer en llegir va ser el poema 'Sodoma', del llibre 'Retracciones', que segons ella és més representatiu de la seva primera etapa, "amb poemes de veu femenina". Tal com va explicar, li va interessar molt "aquella veu sense nom que apareixia en els textos, des dels més antics als més actuals".
En segon lloc va llegir un altre poema del llibre 'Reverso', que és "l'altra cara de la poesia". Va explicar que en aquest recull de poemes es tracta "la vida domèstica, el dia a dia, el món dels adults, l'entorn familiar i dels amics de finals dels primers 70". I en tercer lloc, va recitar un poema del llibre 'Dresde', que és el nom d'una ciutat alemanya que va ser destruïda el febrer de 1945 durant la Segona Guerra Mundial. Rubio va visitar Dresde i es va adonar, segons explica, "de l'important que era la recuperació d'aquella ciutat, no només arquitectònicament parlant sinó també poèticament. Amb les paraules que vaig invocar a Dresde vaig viure un procés de recuperació del món, del cosmos, de mi mateixa".
Per últim, Fanny Rubio va voler adreçar unes paraules d'agraïment a l'Aula de Poesia i al seu director, Ramón García Mateos. Segons va dir, "és formidable que se celebrin aquestes aules connectades amb la universitat i amb la docència. És necessari i modèlic, ja que no en totes les ciutats se'n fan", concloïa la poetessa.