Cambrils recrea el Setge de 1640, un dels episodis més sagnants de la Guerra dels Segadors
Un moment de l'assalt de les tropes castellanes en la recreació del Setge de Cambrils, ahir al matí |
Les atrocitats comeses per l'exèrcit castellà en l'episodi cambrilenc de la Guerra dels Segadors van ser el fil conductor de la commemoració del Setge de Cambrils d'enguany. Aquestes atrocitats a que va fer esment el rector de la URV, Francesc Xavier Grau, en el seu discurs institucional com a convidat a l'acte d'ahir al migdia, es van poder veure en primera persona gràcies a l'excel·lent recreació històrica dels fets que es va fer ahir, per primera vegada, a les mateixes muralles on s'havien succeït 370 anys abans. Aquesta recreació històrica del Setge no va deixar indiferent ningú i va ser un excel·lent treball en el que hi van intervenir la Milícia efectiva de la Vila Reial d'Algemesí, el Tercio Viejo de Lombardia i la Companyia Traüt. La idea, el guió original, el muntatge, la producció i la direcció artística ha estat obra del cambrilenc Jordi Martí, de la companyia Traüt.
Les evolucions del Tercio Viejo i de la Milícia ja es van poder veure el dissabte a la tarda i el mateix diumenge al matí amb la recreació d'un campament militar del segle XVII i amb la ronda dels soldats pels carrers del Barri Antic.
"Manipulació informativa per part dels estaments oficials"
En l'acte institucional de la commemoració del Setge de Cambrils de l'any 1640, Francesc Xavier Grau va fer esment de diferents textos que al·ludeixen al Setge de Cambrils, un dels episodis cabdals de la Guerra dels Segadors. Després de referir-se a la descripció que en va fer l'historiador reusenc Josep Iglésies en el seu llibre sobre el Setge de Cambrils, recentment reeditat, el rector de la URV es va referir als textos de l'època que van deixar escrits tant Calderón de la Barca com Quevedo. Uns textos que, segons va dir, deformaven la realitat fent evident "la manipulació informativa per part dels estaments oficials invasors". Grau va cloure les seves cites amb un fragment del pròleg del llibre de Josep Iglésies i va fer referència al "tossudament alçats" i a "aixecar el cap i mirar endavant amb fermesa", com a filosofia del poble català per a superar les adversitats.
La Coral Verge del Camí va posar el contrapunt musical a l'acte institucional. Després de la recreació històrica del Setge, van fer la seva actuació els gegants i nanos de Tota l'Endenga i la colla vella del Ball de Bastons. Abans del parlament, havien actuat pels carrers del Barri Antic, el ball de diables els Cagarrieres.