Opinió

L’àlbum dels Dolsa, una troballa excepcional

No és el primer cop que la xarxa Internet ens apropa a documents de valor excepcional sobre la història de Cambrils. A la memòria em vénen exemples com la troballa l’any 2002, en una galeria de Londres, de l’obra del pintor i gravador anglès Anthony Gross. O també l’adquisició en el portal de subhastes eBay d’un pergamí del segle XVII de temàtica local, cedit l’any 2006 a l’Arxiu Municipal de Cambrils per un historiador salouenc. La troballa a Internet de l’àlbum fotogràfic dels Dolsa i la seva posterior compra en un antiquari de Vic és un fet del qual tots els cambrilencs ens hem d’alegrar. Molts pocs pobles poden gaudir d’una sorpresa d’aquestes característiques, cent setantauna fotografies inèdites de finals del segle XIX ens acosten a la vida quotidiana del Cambrils dels nostres avis i besavis.

El primer cop que vaig tenir coneixement de l’existència d’aquest àlbum fotogràfic va ser gràcies a l’historiador i amic Manel Tarés. A finals d’agost de l’any passat m’enviava un correu electrònic amb una sola frase: “Mireu què he trobat en un llibreria de vell. Però és molt car!”. M’adjuntava la referència a una pàgina web especialitzada en la venda de llibres antics que reproduïa la següent descripció: “Àlbum fotogràfic amb 171 fotos datades entre 1890 i 1910, situades al poble de Cambrils i els seus entorns, i altres comarques properes. Hi ha una àmplia representació de personatges de l’època, en diferents situacions quotidianes i familiars, així com en activitats d’esbarjo: cacera, danses, tertúlies... Hi ha també una àmplia representació de l’arquitectura popular, oficial, religiosa del poble i d’algunes cases rurals. També són curioses les fotos de sistemes d’agricultura de l’època, o d’artesans. 29x21 cm. Enquadernat amb mitja pell, força fatigat”. La meva primera reacció va ser pensar que era massa bonic per ser cert, que en algun lloc hi havia una trampa, però ara puc constatar que la descripció de més amunt era fidedigna.

Cal felicitar a l’Arxiu Municipal per la iniciativa d’incorporar aquest document excepcional al fons local, en especial a la tècnica Montserrat Flores per la seva continuada dedicació i voluntat de difusió de la feina que porta endavant des de fa anys en aquesta entitat municipal.

Qui ha tingut l’oportunitat de veure les instantànies quedarà sorprès sobretot de la magnitud dels canvis que ha experimentat Cambrils en el darrer segle. No parlo només de canvis físics sobre edificis o espais, sinó de la seva gent. Al marge dels Dolsa com a família benestant, veiem un poble molt pobre de carrers enfangats amb cases atrotinades. Sorprèn sobretot la quantitat de muralla que existia fa cent anys, torres que ara ja no existeixen, l’antic i desaparegut campanar de l’església Parroquial de Santa Maria, el camí de l’Ermita amb olivers i tancats als marges, carrers de baix a Mar irreconeixibles amb un portal desaparegut actualment. La torre del Port sense caputxa amb una munió de nens i nenes encuriosits davant l’estampa d’un senyor que no veiem a la foto i que amb la seva càmera fotogràfica va captar l’essència d’un Cambrils que avui en dia ja no podem imaginar.