Opinió

Records de Gavadà

El passat 24 d’abril vaig acompanyar uns amics a la presentació del llibre Un cant a l’enyor: Gavadà en la seua Plenitud, de Cristina Castellnou Espelta. L’acte va tindre lloc al pavelló municipal de Vandellòs i crec que hi va anar tot el poble, perquè el públic omplia gairebé tres quartes parts de la pista esportiva. Vaig quedar gratament sorprès davant aquesta assistència massiva a un acte cultural i vaig caure en la poca convocatòria que tenen els actes a Cambrils, sobretot si són de caire cultural. Caldria reflexionar sobre aquest tema, però la realitat és que sovint els actes al nostre poble-ciutat tenen un repercussió i assistència molt limitada.

L’acte va ser llarg però molt emotiu, amb parlaments de la regidora de Cultura, l’alcalde i la mateixa autora de llibre. Una projecció de fotografies va permetre recuperar per uns instants les masies i la gent que va viure a Gavadà o que són descendents d’una de les cinc poblacions actualment deshabitades del municipi de Vandellós i l’Hospitalet de l’Infant. Per rematar-ho, es va ballar la jota de Gavadà acompanyada per cinc acordionistes a dalt de l’escenari. També es van homenatjar les últimes tretze persones nascudes en aquest poble amb l’entrega d’un quadre amb una fotografia actual d’aquest municipi.

Fullejant el llibre, em va sorprendre veure la fotografia de Bienvenida Margalef Castellnou, veïna del carrer de Reus, vivia justament davant de casa meva. Quan jo era petit, recordo que la meva àvia estava malalta dels bronquis i la Bienvenida ens feia sovint visites de cortesia. Em sobtava aquella dona tan morena de cabell abundant i fosc. No tenia ni idea que hagués nascut a Gavadà i que tingués un germà bessó, però sí recordava haver sentit explicar a casa que el seu marit, Josep Domènech, era de Fatxes, un poble també deshabitat. La Bienvenida era la cinquena generació del cal Moles, renom gavadenc del qual es té primera referència a principis del segle XX. El fet és que quan un poble es deshabitava, les famílies es traslladaven a viure a poblacions veïnes on esperaven prosperar. Cambrils va rebre part d’aquesta emigració amb descendents de les famílies cal Freixes i cal Moles. Per exemple, tenim constància que Josep Pascual Escoda Freixes va comprar la finca del Queralt al castell de Vilafortuny per 2000 pessetes gràcies a la seva activitat com a carboner; hi va viure vint anys abans de traslladar-se a Salou, on encara perviu aquesta família. Àngel Pascual Escoda, casat amb la tivissenca Josepa Piñol Forment, es van traslladar a viure també a Cambrils a les casetes dels ferroviaris de l’actual carrer de Barcelona. Malauradament va morir el 23 de juny de 1938 a l’estació de Cambrils quan una bomba aèria que buscava el dipòsit d’aigua li va caure a sobre. Neus Pascual Escoda, casada amb el tivissenc Josep Piñol Forment, també van marxar a viure a Cambrils, concretament al número 34 del carrer Major.

Vull felicitar des d’aquí l’autora d’aquest llibre. Han estat tres llargs anys de feina i la recerca efectuada en l’apartat de genealogia és admirable per la seva exhaustivitat i el nombre de fonts consultades. Malgrat que és un llibre allunyat de la temàtica cambrilenca, sempre pot donar-nos una sorpresa agradable, com m’ha passat a mi amb la meva antiga veïna Bienvenida.